Modo Hockey ger hyresbidrag till elever - om de är killar

1:23 min

Modo ger ett hyresbidrag på 4 000 kronor i månaden till killar som flyttar till Örnsköldsvik för hockeygymnasiet. Tjejer som gör samma sak får noll kronor.

Resonerar Modo rimligt? Vad tycker du? Kommenteringen är nu avstängd.

– Nej, tyvärr får vi inget bidrag alls. Det tycker jag är jättetråkigt, säger Molly Markusson från Åsele i Västerbotten. Hon går i första årskursen på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.

Enligt uppgift till P4 Västernorrland får de killar, som likt Molly flyttat till Örnsköldsvik för att gå hockeygymnasiet, ett hyresbidrag på 4 000 kronor i månaden. Tjejerna får nöja sig med det vanliga inackorderingsbidraget från kommunen.

– Jag tycker det är jättetragiskt att det ska vara så att killarna alltid kommer i första hand. Det är helt sjukt, säger Molly Markusson.

Känns det så allmänt att killarna är mer uppburna inom Modo?

– Ja, det tycker jag verkligen. De får alltid bästa istiderna. De har omklädningsrum. Vi har inte ens ett omklädningsrum. Vi har ett förråd som vi ställer in våra grejer i.

Tidigare fanns ett hyresbidrag på 700 kronor i månaden för tjejerna, men när Modos herrar åkte ur SHL blev klubben tvungen att spara in på olika sätt. Killarnas hyresbidrag blev dock kvar.

Modos VD sedan ett år tillbaka, Johan Widebro, svarar på frågor mejlledes om detta.

Vad kostar hyresbidragen föreningen?

– Vi kommenterar inte en exakt summa, detta är individuella kontrakt som löper.

Ni ska plocka bort hyresbidraget även för killarna har du sagt. När och varför?

– I det trängda ekonomiska läge vi är i måste vi prioritera resurserna och minska våra omkostnader. Boendet är en del som vi nu ser över och i nästa års budget är denna post kraftigt minskad.

Du är ganska ny på posten, hur ser du på att Modo hjälper killarna och inte tjejerna med hyran?

– Den här frågan handlar inte om killar och tjejer utan den handlar om de olika förutsättningar som finns för de olika verksamheterna. Vi måste satsa resurser på att utbilda egna herrspelare för att få ett slagkraftigt herrlag, som i sin tur kan generera pengar till såväl junior- som damlagsverksamheten. Utan ett herrlag på högsta nivå har vi inte möjlighet att bedriva den junior- och damverksamhet vi har idag, så ser verkligheten ut. Vi jobbar samtidigt för ett ökat intresse för damhockeyn och därmed också öka de direkta intäkterna för damverksamheten, skriver Modo-VD:n Johan Widebro.