Miljöpartister vill ha fredsminister

1:59 min

Tillsätt en särskild fredsminister. Det är ett starkt internt krav inför Miljöpartiets kommande kongress. Frågan drivs mot partiledningens uttalande vilja.

Det är över 200 miljöpartister samt en rad lokalavdelningar och distrikt som driver frågan. Det visar Ekots genomgång av handlingarna, som ännu inte har offentliggjorts.

– Det är inget konstigt. Det här vore en kraftfull signal till omvärlden att Sverige tar freden på allvar, det vore att lyfta frågorna. Det vore att sätta fokus på det på ett helt annat sätt, och som absolut behövs nu, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Lillemets, som har skrivit motionen.

Annika Lillemets motion om en fredsminister är den som samlar överlägset flest namnunderskrifter inför kongressen i slutet av maj.

Bland de över 200 enskilda miljöpartister som har ställt sig bakom kravet finns till exempel de tidigare språkrören Eva Goes, Inger Schörling och Per Gahrton, och riksdagsledamöterna Carl Schlyter och Stina Bergström.

– Då lyfter vi fredsarbetet ännu mer, både nationellt och internationellt, det behövs i dag i den värld vi lever i, säger hon.

Vad tänker du dig att en fredsminister ska jobba med?

– Den ska jobba med fredsfrågor, åka runt i världen och arbeta med både medling och nedrustning, säger Stina Bergström.

Den nya fredsministern ska, enligt motionen, sitta på utrikesdepartementet och förstärka regeringens fredsarbete. Men Annika Lillemets betonar att både utrikeminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin sköter sina uppdrag väl.

– De gör ett jättebra jobb, men de har också andra saker att fokusera på och freden behöver en minister på heltid, inte på deltid.

Det är inte första gången frågan om en fredsminister - och ett fredsdepartement - debatteras på Miljöpartiets kongress. Så sent som förra året avslogs en liknande motion.

Även den här gången säger ledningen nej. I sitt motionssvar, som Ekot läst, avråder partistyrelsen starkt från en fredsminister, bland annat för det skulle splittra upp det fredsförebyggande arbetet på ännu fler personer.

Men Annika Lillemets hoppas att hon den här gången ska få kongressen med sig.

Och när vill du att den här posten ska inrättas i regeringen?

– Så snart som möjligt, säger hon.

Under innevarande mandatperiod eller ska det bli efter valet 2018?

– Jag tycker att det vore väldigt önskvärt om den inrättades nu, säger Annika Lillemets.