Kina visar musklerna med sitt första egenbyggda hangarfartyg

2:04 min

I morse gjorde Kinas första egenkonstruerade hangarfartyg sin jungfrufärd. Landets växande militära styrka förändrar förhållandet till den amerikanska militären.

Hangarfartyget som fortfarande inte har ett namn sågs idag glida ut från varvet i Dalian i nordöstra Kina, och blev morgonens nyhet i kinesiska medier.

Det första egenbyggda kinesiska hangarfartyget har större plats på däck för stridsflyplan och helikoptrar än sin föregångare, hangarfartyget Liaoning.

Liaoning togs i bruk redan 2012 men var inte byggt i Kina utan var från början ett avlagt sovjetiskt fartyg som köptes begagnat genom mellanhänder. I januari i år användes det för första gången av den kinesiska flottan för att segla utanför Taiwan, där amerikanska hangarfartyg tidigare opererat utan rivaler.

Trots det senaste tillskottet av ett nytt hangarfartyg beräknas Kinas flotta bara ha en kapacitet motsvarande några procent av USA:s, men uppbyggnaden av den kinesiska militären bidrar till den ökande militära spänningen i regionen. Kina ser med stor misstänksamhet på hur USA:s militär rustar upp i grannlandet Sydkorea. Senast i natt fördes nya komponenter in på en före detta golfbana som nu byggs om till en ny bas för ett robotförsvar mot Nordkorea.

Kinas planer att bygga flera hangarfartyg och ubåtar påverkar också maktbalansens kring Sydkinesiska havet. Tidigare allierade till USA som till exempel Filippinerna, har gjort klart att Kina numera blir viktigare att förhålla sig till.

Länderna kring Sydkinesiska havet har gjort högljudda anspråk på omtvistade öar och korallrev i havet, men kritiken mot Kinas expansion och konstgjorda öar i havet minskar.

Under det pågående mötet med asiatiska samarbetsorganisationen ASEAN som öppnar idag i den filippinska huvudstaden Manila förväntas tonen mot Kinas militära uppbyggnad mildras jämfört med tidigare, samtidigt som flera av de sydostasiatiska länderna distanserar sig militärt från USA genom att bland annat köpa nya vapen från Kina.