"Oacceptabelt" - stark politisk kritik mot Modos hyresbidrag

3:30 min

Politikerna i Örnsköldsvik reagerar starkt på det hyresbidrag Modo Hockey enbart ger till killarna i hockeygymnasiet. Tjejernas bidrag är indraget. Både Vänsterpartiet och Moderaterna kräver ett möte med klubbledningen i Modo.

Hur reagerar du på Modos hyresbidrag? Diskutera i kommenteringen!

– Oacceptabelt, anser vänsterpartiets gruppledare i Örnsköldsvik Göran Wåhlstedth.

– Man har vant sig vid en kultur där killarna har bättre förutsättningar än tjejerna, men man kan inte göra på det här viset. Det är inte acceptabelt, absolut inte, säger Göran Wåhlstedth (V). Det finns inte på vår världskarta.

Modo Hockey ger killar som flyttar till Örnsköldsvik för att gå hockeygymnasiet 4000 kronor/mån. Tjejerna får ingenting. Det bidrag de fick tidigare på 700 kr/mån är indraget när klubben fick sämre ekonomi.

Modos VD Johan Widebro motiverar hyresbidraget så här i ett mejl till P4 Västernorrland.

Den här frågan handlar inte om killar och tjejer utan den handlar om de olika förutsättningar som finns för de olika verksamheterna. Vi måste satsa resurser på att utbilda egna herrspelare för att få ett slagkraftigt herrlag, som i sin tur kan generera pengar till såväl junior- som damlagsverksamheten. Utan ett herrlag på högsta nivå har vi inte möjlighet att bedriva den junior- och damverksamhet vi har idag.

Är det inte den krassa verkligheten att Modo måste dra in pengar i första läget?

– Absolut inte. Det är att skapa bra förutsättningar för både tjejer och killar så de kan utöva sin idrott. Sen måste elitidrott stå på egna ben, konstaterar Göran Wåhlstedth (V).

Även Moderaterna reagerar starkt.

– Det här kan vi inte acceptera. Örnsköldsviks kommun sköt till 6 miljoner extra i höstas på grund av Modos ekonomiska svårigheter. Den här formen av kategoriska bidrag till enskilda herrspelare i juniorklass kan vi inte acceptera. Absolut inte, säger Johannes Nordin, vice gruppledare moderaterna i Örnsköldsvik. 

Modo har lovat att jobba jämställt, säger Johannes Nordin (M). 

– Vi kan inte fortsätta så här och bara skriva vackra saker på papper utan att det sker i verkligheten. Vi måste vara kategoriska från kommunen och ha en fast hand när vi diskuterar det här, säger Johannes Nordin (M). 

Båda partierna kommer nu kräva ett möte med Modos ledning.