Frostiga relationer mellan USA och länder i Asien

1:51 min

Samtidigt som Kina i dag sjösatte sitt första eget byggda hangarfartyg samlas länderna i Sydostasien till ASEAN toppmöte i Filippinernas huvudstad Manila.

Spänningen i Sydkinesiska havet blir ett av huvudämnena under mötet. Men samtidigt knyts allt fler länder i regionen närmare Kina samtidigt som man vänder USA ryggen.

Filippinerna som i år är ASEAN:s ordförandeland har historiskt alltid varit allierad med USA men det var något som ändrades när Rodrigo Duterte tillträdde som president förra sommaren.

Och trots att tonen mot USA mildrats något sedan Donald Trump tillträdde så beslöt Filippinerna nyligen att den gemensamma årliga militärövning som länderna hållit sedan i början av 2000 i år skulle omvandlas till en gemensam humanitär övning.

Men Filippinerna är inte ensam i regionen om att allt mer luta sig mot Kina i stället för USA - både vad gäller handelsförbindleser och rent militärt.

Sedan relationerna mellan Thailand och USA blev frostiga i samband med militärkuppen för tre år sedan har Thailand haft gemensamma militärövningar med Kina samt köpt både kinesiska pansarvagnar och ubåtar.

Den amerikanska marina enheten, Seabees, som planerade 20 olika projekt som skolor och sjukhus i Kambodja blev häromveckan ombedda av regeringen att lämna landet.

I januari höll man sin andra marina övning med Kina samtidigt som man meddelade att den övning som planerats med USA till i juni inte blir av.

Dessutom har Kambodja försetts med militärfordon, helikoptrar och vapen av Kina.

Och Malysia har också knytit allt närmare band med Kina som också för samtal med Burma för att få tillgång till hamnar i Indiska Oceanen, vilket oroar Indien.

Så frågan är om det kommer att bli några gemensamma skarpa uttaladen från ASEAN gällande Kinas aktiviteteter i Sydkinesiska havet vid detta möte.

I november hålls det årliga stora toppmötet och häromdagen meddelade Vita Huset att Donald Trump kommer till Filippinerna då.