Uppradad musikal i nytt skal

2:30 min

En av de största Broadwaymusikalerna genom alla tider, "A Chorus Line" har blivit "A Line_up". På Norrlandsoperan i Umeå är det urpremiär för en musikal med swag.

 – Nu jävlar måste vi ta i! skriker Christina Caprioli.

Den välkända koreografen är mitt uppe i att finslipa det sista med ensemblen inför urpremiären av "A Line_up" på Norrlandsoperan i Umeå. Förlagan till uppsättningen är den stilbildande Broadwaymusikalen "A Chorus Line" som slog ned som en bomb i musikalvärlden på 70-talet. "A Chorus Line" är en slags meta-musikal där dansare slåss om att få roller i en musikal och under föreställningen står de uppställda på en rad vända mot publiken.

– Vi började med att vi skulle följa manuset till punkt och pricka och också göra musik till punkt och pricka med samma hastighet och det har vi ju gjort lite grann, men sedan tog den här versionen fart och ville göra någonting annat, så vi har nog lämnat originalet, säger Caprioli.

– Det som är kvar av originalet är uppställningen, det här med att ställa upp och ställa fram och ställa sig på rad, fortsätter hon.

I "A Line_up" försöker inte dansarna få ett jobb, det har de redan, men precis som i förlagan får publiken ta del av deras personliga historier. Historier som tagits fram tillsammans med dansarna själva. Musiken är nyskriven av flera olika låtskrivare, bland annat har Seinabo Sey bidragit med en låt.

– Vi har inte bara gjort en musik utan flera sorters musik, flera sorters människor som var och en är flera människor i en. Istället för att försöka att identifiera att du är si och så. Som i originalet som verkligen är 70-talig. Du är gay! Du är ensam mamma! Du är... Du vet. Alla stereotyper. Genom berättelsen försöker man lägga människor i ett fack. Du är den typen och den typen. Det har vi vänt på och sagt att alla är lite av varje.

Vi är ju swag! Vi är ju superfeministiska, superqueera.

Men är "A line_up" egentligen en musikal, som den beskrivs på Norrlandsoperans hemsida? Spelar Christina Caprioli med alla kort på bordet?

– Om jag går ut och säger att det här är en musikal så kanske jag lockar de som annars aldrig skulle gå och se någonting av den här typen av dans. Men sedan har jag också lagt till: "Som inte ser ut som en musikal men som ändå har mer swag i sig än de flesta musikaler", säger hon.

Men när du säger "mer swag i", vad menar du då?

– Swag! Vi är ju swag! Vi är ju superfeministiska, superqueera. Vi rockar, det är ju groove!