SAS nekade kvinna anställning på grund av slöja

1:24 min

Aye Alhassani fick välja mellan jobbet och slöjan när hon sökte jobb i incheckningsdisken på SAS.

Nyligen kom en dom i EU-domstolen som innebär att arbetsgivare kan förbjuda religiösa symboler. En som påverkas av detta är Aye Alhassani. Hon fick välja mellan jobbet och slöjan när hon sökte jobb i incheckningsdisken på SAS.

– För mig är den en identitet. Den är den jag är. Alltså här ser dom verkligen bort kompetens, det är inte det dom har fokuserat på. Så jag kände mig väldigt diskriminerad.

Efter en veckas rekryteringsprocess på SAS, där Aye Alhassani bland annat skickat in en video på sig själv, kom hon fram till sin sista intervju. Väl där informerades hon om att alla synliga religiösa symboler är förbjudna på SAS och hon blev därför tvungen att välja mellan att behålla slöjan eller att ta jobbet.

Fredrik Henriksson är presschef på SAS. Enligt honom ändrades uniform-policyn i höstas. Han säger också att de personer som anställts före ändringen inte kommer att påverkas.

– Vi förstår att det här kan väcka frågor men vi ser ett värde i att våra medarbetare som möter våra resenärer har likadana kläder, säger han.

SAS policy har nu fått kritik på sociala medier. Under första maj ska demonstrationen Rätten till våra kroppar hållas i Göteborg och Stockholm mot EU-domstolens beslut att det är okej för arbetsgivare att förbjuda religiösa symboler. Enligt Aye är det många som påverkas i Sverige, och hon hoppas att företaget tänker om.

– Vi måste försöka uppmuntra de olika bakgrunderna vi har och försöka få dem att arbeta, bjuda in dem i vår arbetskraft. Inte sätta hinder.