RECENSION – FILM

"Ta hand om mamma" följer den iranska filmtrenden

2:34 min

Om mindre än en månad är det dags för den 70:e upplagan av filmfestivalen i Cannes. Men redan imorgon går det att se en film som visades där förra året: "Ta hand om mamma" av Behnam Behzadi.

Titel: "Ta hand om mamma"
Regissör: Behnam Behzadi
Manus: Behnam Behzadi
Skådespelare: Sahar Dolatshahi, Ali Mosaffa m fl
Genre: Relationsdrama
Betyg: 4 av 5

Den förorenade luften i Irans huvudstad Tehran har nått katastrofala nivåer de senaste åren. När det är som värst stängs skolorna och äldre människor varnas från att lämna hemmet. Föroreningarna spelar också en stor roll i den iranska filmen "Ta hand om mamma" och skapar oväntade konsekvenser för filmens huvudroll Niloofar. Hon är en modern kvinna i 30-årsåldern som driver ett skrädderi och bor tillsammans med och tar hand om sin mamma som lider av en kronisk lungsjukdom. När mamman en dag struntar i alla varningar och lämnar hemmet, får hon en allvarlig attack och hamnar på sjukhus.

Läkarens enda lösning är att mamman lämnar staden för gott och flyttar ut till landsbygden där luften är ren. Eftersom båda Niloofars äldre syskon har familjer ser de det som en självklarhet att det är den ogifta Niloofar som ska lämna hela sitt liv och sin nyfunna kärlek och flytta bort med mamman. Utan att ens ställa frågan till henne. Niloofars liv vänds upp och ner. Hennes ovilja att flytta och trotset mot syskonens beslut, ställs mot skuldkänslorna gentemot mamman.

Historien om den unga moderna kvinnan i Iran och vilka utmaningar hon ständigt handskas med...

Regissören Behnam Behzadi följer den iranska filmtrenden med "Ta hand om mamma". Där vardagen förvandlas till stora och spännande berättelser. Behzadi berör flera ämnen på en och samma gång. Han berättar om befolkningens ständiga ekonomiska bekymmer. Hur ett syskonskap påverkas och skakar när den enda levande föräldern blir allvarligt sjuk. Men framför allt berättar han historien om den unga moderna kvinnan i Iran och vilka utmaningar hon ständigt handskas med. Som bland annat kampen om egna rättigheter och jämställdhet mot ansvar gentemot familjen och en kultur av åldershierarki. Det blir ganska talande när den enda i familjen som verkligen förstår henne och som försöker skydda henne är hennes yngre systerdotter.