Malmö

Ensamkommande utnyttjas för sexuella tjänster

3:10 min

Den ensamkommande killen ska ha introducerats för personer som kört honom till kunder i Malmö där han sålt sin kropp i utbyte mot pengar. Nu tvångsomhändertas han enligt lagen om LVU.

På Malmö stads Kompetenscentrum sexuella tjänster, KST, har man tagit emot flera tips om asylsökande minderåriga som misstänks ha utsatts för människohandel för sexuella ändamål.

– Jag befarar tyvärr att det här är någonting som vi kommer att se mer och mer av. Vi försöker att hela tiden lyfta det här för att vi ska kunna förebygga den här negativa utvecklingen. Vi ser att det finns fler och fler, framförallt pojkar, som befinner sig i en utsatt situation. Det behöver inte bara handla om sexuell exploatering utan även andra former av utnyttjande, säger Lisa Green är samordnare mot människohandel på KST.

De här barnen kan användas till många olika tjänster, som tyvärr gör att de blir en attraktiv målgrupp för personer som vill exploatera dem.

I förvaltningsrättens dom om tvångsomhändertagandet framgår det att den ensamkommande killen sedan i höstas visat tecken på att må dåligt. I januari berättade han att han tagit sig in till Malmö för att sälja sex i utbyte mot pengar som han försörjt sin familj i Afghanistan med. Han berättade att han introducerats för personer i Malmö som kört honom till olika platser där han sålt sin kropp.

En polisanmälan om misstänkt människohandel har gjorts, men killen har inte velat medverka i utredningen. Historien är inte unik, menar Lisa Green på KST.

– Indikationerna vi får är framförallt om barn som varit utsatta under sin resa till Sverige och att utnyttjandet fortsätter i Sverige. Det kan handla om att man blir hämtad på ett boende och sedan körs runt till olika platser, eller att man genom indirekta hot söker upp platser där man ska utföra tjänster, säger hon.

Rättssystemet fungerar inte

Under förra året polisanmäldes totalt fem fall av människohandel för sexuella ändamål i polisregion Syd. Inget av de ärendena har klarats upp, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Detta är något som inte förvånar Lisa Green.

– Det man kan säga generellt kring människohandel är att rättssystemet inte fungerar som man hoppats.

En rapport där man har gjort en genomlysning av de polisanmälningar som gjorts gällande misstanke om människohandel när det gäller barn släpps på fredag.

Rapporten kommer att visa hur icke framgångsrika vi är på de här ärendena.