Merkel: Britterna kan inte räkna med samma relationer efter brexit

1:59 min

En del britter tror att de kan behålla samma rättigheter efter Brexit. Det säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som vill betona att britterna inte kan räkna med relationer med EU på samma villkor efter sitt utträde.

Inför EU-toppmötet på lördag om Brexit, upprepade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag att britterna inte kan räkna med relationer med EU på samma villkor som medlemsländerna efter sitt utträde. Det må vara en självklarhet, sa hon, men måste ändå betonas eftersom det finns de som har sådana illusioner i Storbritannien.

– Jag har intrycket att en del britter fortfarande har illusioner om att de efter Brexit kan behålla samma rättigheter och till och med få bättre villkor än de 27 medlemsländerna. Det är bara slöseri med tid, sa Angela Merkel i sitt tal till förbundsdagen i Berlin inför Europeiska Rådets möte på lördag där riktlinjerna för förhandlingarna om Britternas utträde ur EU ska läggas fast.

Hon underströk att det inte kan bli fråga om att diskutera de framtida relationerna mellan Storbritannien och EU innan utträdet är avklarat.

Merkel betonade vikten av att alla kvarvarande 27 medlemsländer håller ihop och gemensamt företräder hela unionens intressen i förhållande till britterna. Det handlar inte minst om de många EU-medborgarna som lever i Storbritannien.

– För oss gäller det att värna de omkring 100 000 tyska medborgarna som är direkt berörda av Brexit och oroar sig för vad som ska hända med jobb, skola, bostad, pensioner och mycket mer när de plötsligt hamnar utanför EU.

Det handlar också om att få till rättssäkra villkor för näringsliv och forskning när en tät väv av samarbeten nu ska lösas upp i sina enskilda trådar.

– Men där det gynnar våra intressen kommer vi självklart att sträva efter fortsatt nära samarbete, sa Merkel till de tyska parlamentsledamöterna.

Även om den förestående uppgiften är svår och komplex kan EU inte isolera sig från omvärlden, påpekade Merkel avslutningsvis och radade upp kriserna och utmaningarna som EU står inför.

Konflikter i vårt grannskap, hoten mot världshandeln och klimatet, problemen är för stora för att vi ska ha råd att bara ägna oss åt oss själva de kommande två åren, sa Tysklands förbundskansler.