Växjö

Växjö kommun betalar dubbel hyra för Myresjöhus Arena

3:56 min

Växjö kommun beviljade nyligen ett bidrag på 150 000 kronor till Växjö DFF för att hyra Myresjöhus Arena av Östers IF. Samtidigt har kommunen ett annat avtal med hundratals outnyttjade timmar som man också betalar för.

Varje år hyr Växjö kommun 500 timmar av Östers IF på Myresjöhus Arena för 2000 kronor i timmen – sammanlagt en miljon kronor om året.

Det här är timmar som kommunen har haft stora problem att utnyttja. I P4 Kronobergs granskning från sommaren 2015 så hade arenan knappt använts.

2016 använde kommunen 70 av de 500 timmar man hyr av Östers IF.

Samtidigt beviljade kultur- och fritidsnämnden i dagarna ett extra bidrag till Växjö DFF på 150 000 kronor – att användas till att hyra just Myresjöhus Arena. 

Så Växjö Kommun betalar dels Öster för 500 timmar om året – timmar man alltså inte utnyttjar – samtidigt som man ger Växjö DFF 150 000 extra att ge till Öster. Växjö kommun betalar alltså dubbla hyror.

– Ja, så kan man ju se det om man ser det krasst. De här 500 timmarna som beslutades om för ett ex antal år ser vi nu med facit i hand var ett litet feltänk. För vi har inte möjligheterna att nyttja de här 500 timmarna, säger Eva Johansson (C) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun. 

Men om ni nu har en massa timmar på Myresjöhus Arena till ert förfogande. Varför låter ni inte bara Växjö DFF utnyttja de timmarna istället för att betala ut 150 000 kronor extra i skattepengar till Öster?

– Ja, det är ju en bra fråga. Vi håller ju på att titta på hela helheten för att se hur vi ska kunna komma till rätta med det här. Men vi ser ju att Växjö DFF behöver de här pengarna för att spela på Myresjöhus Arena. För det är ju viktigt att damfotbollen får ha en stor och fin arena, säger Eva Johansson.

Men är det rimligt att betala ut 150 000 kronor i skattepengar till Östers IF när man har 430 oanvända timmar som man redan betalar för? 

– Ja, de här timmarna står ju i det här avtalet som är skrivet. Och det känns ju som jag sa innan att med facit i hand var det lite väl tilltaget. När kontraktet skrevs kan jag tänka mig att man tänkte att man kanske kunde nyttja 500 timmar. Men så har det inte blivit i fallet, säger Eva Johansson.

Så man borde använt sig av de timmarna man redan betalar för istället?

– Man skulle kunna se det så, enkelt uträknat ja, säger Eva Johansson.