Vitaminbehandling minskade dödlighet i sepsis

1:50 min

Sepsis, blodförgiftning, som drabbar omkring 40 000 svenskar per år kan botas med en blandning av vitaminer och kortison. Det här enligt en första observationsstudie från ett sjukhus i USA.

Det började som en chansning. En sista utväg för en kvinna som drabbats av septisk chock, det allvarligaste tillståndet av blodförgiftning.

Den amerikanske läkaren Paul Marik, vid Sentara Norfolk General Hospital, i delstaten Virginia beslutade sig för att testa vanlig c-vitamin för att hjälpa kvinnan eftersom han hört om enstaka fall där det verkade hjälpa. Han blandade också i lite vitamin B1, tiamin, och kortison som dämpar inflammation.

– I en sådan allvarlig situation får man tänka lite utanför boxen, konstaterar han. 

Paul Marik berättar för den amerikanska public service-radion NPR om hur han nästa dag upptäckte att kvinnan hade överlevde.

– När jag kom till sjukhuset nästa dag fick jag mitt livs chock.

Paul Marik och hans kollegor rapporterar nu om ett 50-tal personer med sepsis som fått vitaminbehandlingen.

Dödligheten minskade till åtta procent jämfört med en kontrollgrupp av tidigare sepsisfall som hade en dödlighet på 40 procent.

Vid sepsis börjar blodkärlen läcka och syrebrist uppstår i organ och armar och ben. Tidigare experimentella studier har visat att c-vitamin har en läkande effekt på blodkärlsväggen. Det är därför inte helt ologiskt om detta fungerar, enligt infektionsläkare Adam Linder vid Lunds universitet, som själv forskar på sepsis.

Men det som behövs nu är en stor internationell studie där många sjukhus är med, och varken patient eller sjukvårdspersonal vet vem som får den nya kuren och vilka patienter som behandlas enligt nuvarande praxis. 

– Men om det är så bra som de här preliminära resultaten visar så skulle det innebära att vi plötsligt fick ett väldigt kraftfullt behandlingsalternativ till ett av medicinens dödligaste tillstånd, säger Adam Linder. 

Mer om sepsis i Vetandets värld: Sepsis - den okända folksjukdomen och i dokumentären: Hempas kamp – Blodförgiftningen

 VIDEO: Det händer i kroppen vid blodförgiftning

Referens: Marik PE, Khangoora V, Rivera R, Hooper MH, Catravas J, Hydrocortisone, Vitamin C and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock: A Retrospective Before-
After Study, CHEST (2017), doi: 10.1016/j.chest.2016.11.036.

Länk till NPR