Kreml förbjuder organisation bakom planerad massprotest

1:23 min

Bara dagarna före en planerad stor oppositionsprotest i Ryssland har åklagare förbjudit en av organisationerna bakom protesten. Kreml hävdar att protesten är olaglig och organisationen bakom Open Russia har fått sitt kontor genomsökt av polis.

"Nadojelo" eller "Det är nog" på svenska, står det på gula lappar klistrade över munnen på ett foto av ryske presidenten Vladimir Putin.

En symbolisk bild för ryssar som tröttnat och kräver ett maktskifte efter sjutton år med Putin. De planerar delta i en stor protest i mer än trettio städer över hela Ryssland.

Men igår förbjöds organisationen bakom protesten, Open Russia eller Öppna Ryssland och idag kom besked från Kreml att den planerade oppositionsprotesten är olaglig och polisen kommer stoppa varje försök.

Och för någon timme sedan gjorde polisen en räd mot organisationens kontor i Moskva. Open Russia är grundad av Michail Chodorkovskij, som själv bor i exil sedan han benådats efter tio år i fångläger.

Oljemiljardären var en gång Rysslands rikaste man tills han kom på kant med makten i Kreml när han engagerade sig politiskt.

Open Russia i Ryssland hävdar att riksåklagarens beslut inte kan gälla den ryska organisationen, eftersom den inte får utländskt stöd utan har grundats med ryska medel i Ryssland och på organisationens hemsida fortsätter planerna för protesten på lördag.

I flera av de städer, som ska delta har lokala makthavare givit tillstånd till protesten. Frågan är om de tänker ändra sig nu efter Kremls besked att protesten är olaglig.

Riksåklagaren förbjöd dels Chodorkovskijs fond och dessutom två andra organisationer med anknytning till Open Russia. De kallas för brittiska och amerikanska, trots att de är registrerade och grundade i Ryssland.

"De har program som avser misskreditera de kommande valresultaten i Ryssland och målet är att destabilisera landet politiskt och säkerhetsmässigt" skriver riksåklagaren i sitt beslut.