Tysk soldat låtsades vara asylsökande – planerade terrordåd

1:14 min

En tysk soldat som utgav sig för att vara asylsökande har gripits misstänkt för att förbereda terrorattentat. Några konkreta attentatsmål är inte kända men åklagaren misstänker att mannen drivs av främlingsfientliga motiv.

Den 28-årige mannen greps redan i februari i år av österrikisk polis när han skulle hämta ett laddat skjutvapen som han gömt på en toalett på flygplatsen i Wien. Han släpptes snart men en utredning som inleddes visade att han levt ett dubbelliv som asylsökande sedan december 2015.

Med sin påhittade identitet som syrisk flykting anvisades han en plats på en flyktingförläggning. Där bodde han bara sporadiskt men tog varje månad emot bidrag. Detta skedde trots att han inte talade ett ord arabiska.
Soldaten var samtidigt stationerad vid en fransk-tysk jägarbataljon i Frankrike.

Enligt åklagaren finns misstankar om att soldaten ska ha förberett terrordåd som skulle se ut som om det begåtts av utlänningar. Bland annat har avlyssnade telefonsamtal mellan mannen och en 24-årig student visat på främlingsfientliga motiv. Men det är inte klart om det fanns några konkreta attentatsmål, sa åklagaren i Frankfurt. Båda männen kommer från Offenbach nära Frankfurt.

Även 24-åringen har gripits misstänkt för medhjälp och brott mot vapenlagar. Polis från Tyskland, Österrike och Frankrike har genomsökt 16 olika platser med koppling till de båda männen.