Kina förbjuder religiösa namn i Xinjiang

2:19 min

Kinesiska myndigheter införde 1 april hårdare regler som sägs bidra till att "Stabilisera" den oroliga Xinjiangregionen i västra Kina och göra den ”mer kinesisk”. Myndigheterna i Xinjiangregionen förbjuder också föräldrar att ge sina barn namn som anses alltför religiösa.

Kinesiska myndigheter i Xinjiang har bekräftat för Radio Free Asia att förbuden gäller så kallat ”överdrivet religiösa” namn. Barn som kallas till exempel Mecka, Imam eller Jihad ska kunna nekas folkbokföring.

Åtgärderna fördöms nu av organisationer för mänskliga rättigheter, men den kinesiska kontrollen av namn är redan tidigare kontroversiell i Xinjiang. 

– Efternamnet Jakob till exempel, om det skrivs ner med kinesiska tecken blir det: Ya  he  fu - det låter vidrigt säger en ung turkisktalande kvinna från Xinjiang.

Namn på andra språk låter väldigt annorlunda när de skrivs md kinesiska tecken. En omsorgsfull översättare väljer en teckenkombination som ser vacker ut och där meningen påminner om positiva saker.

Så gör kinesisktalande föräldrar när de väljer namn åt sina barn. De är fria att välja bland många tusen tecken, och det sätts så stort värde på ett bra namn att många betalar konsulter för att välja rätt kombination.

Men när uiguriska föräldrar kommer till en polisstation i Xinjiang för att registrera namn går det ofta till på ett helt annat sätt.

 – Föräldrarna säger namnet och polisen väljer de första tecken som kommer upp i deras skrivprogram i datorn, sen klickar de ”enter” och där har du ditt namn, berättar min intervjuperson. Allt beror på personen som sitter där i luckan om du har någon rätt att välja vilka tecken som blir ditt barns namn, vi har inga sådana rättigheter, säger hon.

Uigurers namn på kinesiska får ofta andra kineser att dra på munnen, eftersom namnen framstår som så obildade och fula. Min intervjuperson har samma problem själv.

 – Det första tecknet de har valt är ya som i tand, och alla skrattar när de läser mitt namn. Då blir jag arg, berättar hon.

Det är inte troligt att de upprörda känslorna hos den muslimska befolkningen i Kinas Xinjiangregion kommer att minska i och med de nya namnestriktionerna.