Makedoniens parlament stormat – flera skadade

1:51 min

Nationalistiska demonstranter har tagit sig in i Makedoniens parlament och bland andra Socialdemokraternas ledare har skadats. Totalt skadades åtta personer och händelsen fördjupar nu ytterligare den politiska kris som pågått i landet i två års tid.

Filmklipp inifrån Makedoniens parlament visar slagsmålsliknande scener efter att en grupp demonstranter brutit sig igenom polisens avspärrningar och tagit sig in i parlamentsbyggnaden. Mitt i tumultet står oppositionsledaren Zoran Zaev med blodet rinnande från pannan.

Under torsdagskvällen kom fördömande uttalanden från bland annat EU, USA och Nato.

Makedonien som kandiderar både för EU- och Natomedlemskap har befunnit sig i politisk kris i två års tid – och det nyval som hölls i december förra året har bara fördjupat krisen sedan landets president, Gjorge Ivanov, vägrat att låta landets socialdemokratiska opposition bilda regering.

Under torsdagen försökte oppositionen bryta dödläget genom att välja en ny talman för parlamentet – en förutsättning för att sedan kunna forma en regering. Det var efter den omröstningen som parlamentsbyggnaden stormades.

Presidenten som stöder det tidigare regerande konservativa partiet har hävdat att oppositionens samarbete med den albanska minoriteten riskerar landets framtid eftersom man i förhandlingar med de albanska partierna utlovat bland annat större språkrättigheter.

2001 var landet nära inbördeskrig på grund av etniska spänningar. Oppositionen å sin sida hävdar att den tidigare regeringen inte vill släppa makten ifrån sig eftersom man då är rädd för att ställas till svars för anklagelser om korruption och maktmissbruk.

Makedoniens president Gjorge Ivanov framträdde i går i tv och manade till lugn samtidigt som han förklarade oppositionens val av talman olagligt. Han kallade samtidigt alla partiledare till möte för att lösa krisen.