Kultur

Rörelser över gränser på Hipp

3:55 min

När Cirkus Cirkör gör sin sista del i trilogin om gränser och gränsöverskridande på Malmö stadsteaters Hipp-scen består ensemblen av människor från tio olika länder.

På scen blir det en blandning av avancerade cirkuskonster och berättelser om människor på flykt. Akrobatiska nummer vävs som ett kollage ihop med berättelser om livsöden som alla baseras på intervjuer som gjordes med människor på flykt 2015.

Flera av artisterna på scen har själva kommit till Sverige som flyktingar. En av dem är Javid Heidari som kom 2012 och ursprungligen är från Afghanistan. Han tycker att föreställningen handlar mycket om honom.

– Det handlar om flyktingar, det handlar om gränser, det handlar människor som tar sig hit. Och varför gör de det? Först var jag i Iran, sen Turkiet, Grekland, Italen...i princip alla länder på vägen hit har jag varit i, och det tog lång tid.

Tycker du att cirkusen är en bra form att berätta vad du har gått igenom?

– Jag tycker inte den är bra, jag tycker den är bäst. Cirkus är bäst. Man kan verkligen berätta sina känslor på ett bra sätt genom rörelser. Alla på scenen är inte så bra på att prata. Och vi kan visa upp någonting utan att prata, vilket är bäst.

Medan trilogins första del "Borders" tog utgångspunkt i att pusha de gränser vi sätter upp för oss själva och varandra, så fokuserar sista delen på "Movements", alltså rörelse och då i flera bemärkelser.

– Den ena rörelsen är de som lämnar sitt liv för att ta sig till ett ställe där det går att leva lite säkrare, den andra rörelsen är det som händer när man upplever världens orättvisor på olika sätt och tillräckligt många händelser så att man känner att man måste göra något. Vara på ett transitboende eller börja engagera sig och göra klädinsamlingar, säger Tilde Björfors, Cirkus Cirkörs ledare.

Nu har du gjort tre föreställningar som fokuserar på frågan om gränser. Kan inte akrobatiken ta fokus från det som du egentligen vill berätta? Att man som åskådare mer hänförs av ekvilibrismen?

– Jo, så är det säkert. Det är ju det jag tampas med. Men samtidigt har forskare också forskat på att att när vi blir hänförda, så blir vi också öppna och kan ta in. Och det är också där möjligheten finns att nå in i sovande hjärtan.

Movements har premiär 5 maj på Hipps scen.