Önerud sköt SM-guldet till HV71

0:46 min

HV71 är svenska mästare i ishockey 2017. Jönköpingslaget vann den sjunde och helt avgörande SM-finalen mot Brynäs med 2-1 efter förlängning.

Guldintervjuer med flera av spelarna finns under artikeln

1995 möttes Brynäs och HV71 senast i en SM-final. Då sköt Johan Lindbom guldet till HV71 i sudden. I dag fick HV-tränaren se Simon Önerud upprepa bedriften.

– Fantastisk känsla. Jag sa inför förlängningsperioden att nu har jag blivit förknippad med det här målet sedan 1995, nu får fasen någon annan ta över stafettpinnen. Jag är så glad att Simon fick göra det, egen produkt inför hemmaarena, det är fantastiskt, säger Lindbom till Radiosporten.

En fullsatt arena i Jönköping laddade för segerfirande redan innan matchen med ett guldfärgat tifo. Men feststämningen kom av sig när Brynäs tog ledningen efter 12 minuters spel. Lagkaptenen Jacob Blomqvist hittade en lucka vid Linus Söderströms bortre stolpe och skickade in ledningsmålet.

I den andra perioden vaknade HV71 till och det blev kamp om varje centimeter på isen. Brynäsmålvakten David Rautio räddade gästerna ett par gånger när HV hade puckar som dansade på mållinjen.

Men kvitteringen skulle dröja till den tredje perioden då Christoffer Thörngren skickade upp pucken i krysset från en ”omöjlig” vinkel. David Rautio, som gått ner på knä vid den främre stolpen, kunde bara se på när pucken seglade förbi.

– Vilket lustigt mål, ett konstmål. Hade Rautio stått upp där så finns det ingen av kvinna född som hade kunnat göra mål där, sade expert Lars-Gunnar Jansson i Sportextra.

Efter tre perioder gick det inte att skilja lagen åt. Den gastkramande finalen gick till förlängning. Då klev Simon Önerud fram och sköt SM-guldet till HV71. Arenan förvandlades till ett blågulvitt inferno, hemmaspelarna kastade hjälmar och klubbor åt alla håll.

Jag bara viftar och vevar med klubban och så ser jag den gå in, det är helt sjukt.

Samtidigt som guldhjälmarna delades ut till lyckliga HV-spelarna stod Brynäs tränare Thomas ”Bulan” Berglund med tårar i ögonen och tittade på.

– Grabbarna ska ha all heder för det dom har gjort. Vi har gjort en bra resa, vi är så nära och det är så synd att vi inte får ta hem guldet till Gävle. Det var så nära. Det är så jämnt, det är bara slumpen som avgör. Det är mycket känslor nu, säger han.

SM-guldet är HV71:s femte genom tiderna, och det första sedan 2010.


 

HV71-Brynäs 2-1e förl (0-1, 0-0, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (12.55) Jacob Blomqvist (Linus Ölund, Jonathan Pudas).

Tredje perioden: 1-1 (03.07) Christoffer Törngren (Dylan Reese, Anton Bengtsson).

Fjärde perioden: 2-1 (11.01) Simon Önerud (Martin Thörnberg, Andreas Borgman).

Skott: 39-30 (11-8, 12-14, 10-4, 6-4).

Utv, HV71: 1x2. Brynäs: 2x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga, och Linus Öhlund, Älvsbyn.

Publik: 7 000.

HV71 mästare med 4-3 i matcher.