Talibanerna inleder våroffensiv i Afghanistan

2:09 min

Offensiven mot både inhemska och utländska styrkor ska genomföras både med självmordsattacker och traditionella militära angrepp. Även den politiska sidan av kampen ska lyftas.

Talibanerna har haft som vana återuppta sin militära aktivitet så snart vintern tagit slut och nu har deras talesman via ett mejl meddelat att den här så kallade våroffensiven ska inledas. I praktiken har den redan gjort det.

För drygt en vecka sedan genomförde talibanerna vad som kan ses som de mest omfattande och förödande angreppet hittills mot den afghanska armén. Minst 135 soldater dödades, förmodligen många fler, när talibankrigare trängde in på en armébas i norra Afghanistan.
Det ledde till att både försvarsministern och högste arméchefen tvingades avgå.

I sitt mejl säger talibanerna att de kommer att använda en kombination av självmordsattacker, gerillakrigföring och traditionella militärangrepp och att de kommer att attackera både afghanska och utländska förband. USA:s styrkor har dragits ner kraftigt och nu har de har drygt 8 000 soldater i Afghanistan, till det kommer cirka 5 000 soldater från andra länder, bland annat en handfull från Sverige.

Däremot hävdar talibanerna att de ska försöka undvika att civila dödas.
Talibanerna har långsamt men kontinuerligt stärkt sin ställning och den afghanska regeringen kontrollerar nu bara drygt hälften av landet; däremot alla de stora städerna. Den amerikanske försvarsministern James Mattis var nyligen i Afghanistan och han varnade då för att 2017 kommer att bli ett svårt år.

I uttalandet från talibanerna sa de att de för första gången ska kombinera sin militära våroffensiv med en politisk kampanj, till exempel att bygga upp institutioner i de områden de kontrollerar. I värsta fall skulle det kunna innebära domstolar som verkar i enlighet med drastiska sharialagar.

På senare år har det sänts ut försöksballonger om att inleda politiska förhandlingar mellan regeringen i Kabul och talibanerna men det har blivit allt glesare med sådana propåer. I talibanernas deklaration att en våroffensiv har inletts så nämndes ingenting om några förhandlingar.