Malmö

Därför avbröt de Löfvens tal

1:53 min

När statsminister Stefan Löfven (S) 1 maj-talade i Malmö avbröts hans tal av Jasmin Nur och flera andra kvinnor som kämpar för rätten att bära slöja.

Att flygbolaget SAS sagt nej till att anställa en kvinna som inte ville ta av sig slöjan och en EU-dom som ger arbetsgivare rätt att förbjuda personalen att använda hijab har fått kvinnor att reagera.

Och på flera håll i landet samlades kvinnor i samband med 1 maj-tågen för att protestera.

– Det är något som upprört väldigt många. Så vi valde helt enkelt att tåga i Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå. Just EU-domen har inte fått den kritik den förtjänar, säger Jasmin Nur.

– Och eftersom det är en arbetarfråga kände vi att det var rätt tillfälle att gå ut på 1 maj och kräva våra rättigheter som arbetare.

Därför avbröt de också den socialdemokratiske partiledarens tal i Malmö.

– Det har varit en total tystnad från regeringen. Vi ville helt enkelt bryta tystnaden och få dem att ta ställning, förklarar hon. Att de fördömer EU-domen och står upp för muslimska kvinnors rätt till arbete och religiös identitet.

Men är det verkligen rätt att avbryta ett tal - då hamnar ju fokus lätt på just det?

– Vita människor kommer till oss och talar om hur vi ska agera, men vi för vår kamp på det sätt vi vill. Även om det innebär att vi avbryter statsministerns tal, säger Jasmin Nur.