USA: Var försiktig i Europa

1:48 min

Amerikanska utrikesdepartementet varnar för resor till Europa och Sverige efter den senaste tidens terroristattacker. Men för flera amerikaner är inte det något som avskräcker från att resa hit.

– Det här är första gången jag hör om det här, och det är klart att det kan vara bra att veta men det påverkar inte vårt beslut över att komma hit, säger Cat från San Francisco och QQ från Boston som är på besök i Stockholm.

Amerikanska myndigheter har haft en allmän varning angående resor till Europa sedan november 2016. Medborgare uppmanas att hålla sig borta från offentliga platser, folksamlingar och vara extra uppmärksamma.

Men efter en uppdatering den 1a maj nämns Sverige specifikt tillsammans med Storbritannien, Frankrike och Ryssland som exempel på platser där attacker har skett och där det kan ske igen. Men det här är något som Patric Nilsson kansliråd på UD, inte tycker är ovanligt:

– Vi från svensk sida gör liknande till rätt många länder i världen. Vi ger konkret information om vad man ska vara observant på, när man reser till ett visst område. Och då kanske vi också säger: Undvik folksamlingar. Det är ungefär vad USA säger till sina resenärer.

Det är svårt att säga hur eller om detta kommer påverka turistnäringen negativt.

Det har snart gått en månad efter terrorattentatet på Drottninggatan, och Stockholm förbereder sig nu för sommarens turistsäsong.

Efter attentaten i Paris och Bryssel såg man en tydlig minskning av turister framför allt från länder som ligger långt från Europa som USA och Japan.

Detta är något som skulle kunna påverka även Sverige på kort sikt, menar Michael Persson Gripkow på Visit Sweden:

– Många har ju drabbats av en tillfällig nedgång vid den här typen av attacker. Och så kan det även bli för Sverige. Men man återhämtar sig ganska snabbt.