Hur dör vi nu för tiden?

Stark vilja att bota leder till sämre palliativ vård

1:02 min

Nästan varannan Göteborgare dör på sjukhus. En förklaring till det är att läkarna in i det sista vill bota patienten. Men då kan man missa den palliativa vården.

– På sjukhusen är man fortfarande så inriktad på att bota. Man försöker bota in i det längsta, så man glömmer bort att en annan viktig uppgift vi har är att ge god palliativ vård, säger Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef för Medicin Geriatrik och Akutmottagning, Östra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det viktigaste är att vi många gånger inte förstår att en människa är döende förrän förrän alldeles på slutet. Då försöker vi prioritera att patienten exempelvis får ett enkelrum, vilket kan vara svårt. Framförallt inser vi det så sent att man kanske ligger flera dagar i en fyrsal, säger hon. 

I Göteborg är andelen som dör på sjukhus högre än i övriga Sverige, 43 procent jämfört med 37 procent för övriga riket. Maria Taranger tror att det kommer att bli mer fokus på den palliativa medicinen, eftersom det fortfarande är en ganska ny del av medicinen.

– Jag tror att det är på gång. Det var så sent som 2015 det blev en egen tilläggsspecialitet. Det har funnits väldigt lite forskning och kunskap. Jag tror att alla läkare ska få bra utbildning i palliativ vård, säger Maria Taranger.