Vattenbrist tvingar fältrittklubb tävla inne

1:22 min

Ridsporten i Halland påverkas av vattenbristen och bevattningsförbudet som råder. Halmstads Fältrittklubb måste flytta in den planerade utomhustävlingen i maj.

– Vi kan inte köra tävlingen som beräknat. Det är en stor tävling som vi håller i maj månad varje år. Istället för att ställa in får vi flytta in det i inomhus, till ridhuset, berättar Emma Rosenqvist, sportchef i klubben.

Tävlingen i maj är, tillsammans med en annan tävling som går av stapeln i september, Halmstads Fältrittklubbs största arrangemang. 

– Och ridhuset hoppas vi att vi ska kunna vattna, genom att få hjälp av kommunen att hämta vatten från Nissan. Man kan styra vattningen lite enklare inomhus, genom att vattna ovanifrån. Det hade vi inte klarat på utebanan.

Hur känns detta?

– Det känns inte bra. I framtiden får man kanske tänka ett steg till, så man kan undvika en sådan situation, säger Emma Rosenqvist.

Det kan handla om att säkerställa en vattenförsörjning som inte är beroende av det kommunala vattnet.

– Vi kan till exempel ha en reserv där man kan samla regnvatten. Vi klarar inte ekonomiskt att hamna i denna situationen fler gånger, säger Emma Rosenqvist. 

Klubbens beslut har väckt många olika reaktioner.

– Det har varit många som är arga och tycker det är för jävligt. Vissa förstår oss och tycker synd om oss. Andra tycker det är bra att vi följer bevattningsförbudet. 

Detta drabbar även klubben hårt, man förlorar upp emot 100.000 kronor, enligt Emma Rosenqvist, och det finns även farhågor om att ryttare struntar i att tävla i Halmstad och väljer andra tävlingar istället.

– Jag försöker se det positivt, men det är inte så himla enkelt. Vattenbristen sätter stora käppar i hjulet. Vi är helt beroende av vattnet.