Nya lån för Grekland – nu väntar hårda prov

1:40 min

Efter segdragna förhandlingar kom Greklands regering tidigt i morse överens med de internationella långivarna om villkoren för nästa utbetalning av det stora nödlån som landet är beroende av.

Nu väntar ytterligare försämringar för Greklands redan mycket hårt prövade löntagare och pensionärer.

– Förhandlingarna är avslutade, det är vit rök, sade Greklands finansminister Euclid Tsakalotos när han kom ut från hotell Hilton i centrala Aten tidigt i morse.

Därinne hade man flera månader efter utsatt tidplan enats om villkoren för nästa delutbetalning av det nödlån som Greklands vänsterledda regering kom överens med EU:s ledare om sommaren 2015.

Det formella beslutet om en ny utbetalning väntas på nästa möte mellan euroländernas finansministrar den 22 maj. De nya pengarna kommer i första hand att gå till att betala av på redan tidigare tagna lån.

Som motåtgärd har Greklands regering bland annat gått med på sänkta pensioner och en sänkning av tröskeln för när en person ska betala inkomstskatt.

I går, på första maj, hölls demonstrationer i bland annat Aten mot nedskärningarna.

Men i en intervju nyligen sade premiärminister Alexis Tsipras att det som regeringen nu går med på är biljetten ut ur de räddningspaket som styrt Greklands ekonomi de senaste sju åren.

Den grekiska regeringen hoppas också på att samtal om skuldlättnader nu på allvar ska komma igång.

Nu återstår för det grekiska parlamentet – där regeringen har en mycket knapp majoritet – att rösta ja till de nya åtgärderna.

Regeringspartiet, vänsterradikala Syriza, ligger långt efter det största oppositionspartiet i opinionen.

Bland många greker är besvikelsen mycket stor. Innan de kom till makten 2015 lovade Syriza ett slut på år av åtstramningspolitik. Men istället upplever väljarna att de har agerat precis tvärtom.