Världens barn

Hjälparbetare utsatta för stora risker

4:57 min

Flera svenska biståndsorganisationer driver projekt i krigshärjade Kongo, trots omfattande risker.

– Säkerheten är alltid påtaglig här. Jag måste tänka på säkerheten hela tiden och åker jag utanför stan måste jag göra ordentliga säkerhetskontroller, säger Emelie Litsgård som jobbar för Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, i Kongo.

PMU är en av flera svenska biståndsorganisationer som driver projekt i det krigshärjade landet med bidrag från Världens barn.

För att följa var pengarna från insamlingen går får P4 Stockholms reporter Lasse Persson följa med personalen från Världens barn.

Samtidigt som Lasse Persson landar i Kongo försvann en svensk kvinna i landet. Det visar sig vara FN-arbetaren Zaida Catalán som senare hittas mördad.

Lasse Persson berättar att det var en ständig anspänning under sin resa. Han fick inte åka vart han ville, han fick inte gå längre än mellan bilen och byggnaden där han skulle sova och hade inte tillåtelse att stanna och fotografera.

Han fick också instruktioner om att springa till ett skyddsrum om det skulle bli skottlossning.

– Jag hade svårt att ta in det. Men när jag skulle släcka ficklampan och försöka koppla av kom det över en, säger Lasse Persson.