Så smugglades oljeprodukter via Vitryssland

51 min

Dokument som Ekot har tillgång till visar hur den högsta politiska ledningen i Vitryssland sanktionerat oljesmuggling.

Läs mer: Hela granskningen

(Text uppdaterad 4/5-17 05:00)

Den högsta politiska ledningen i Vitryssland har känt till och sanktionerat smuggling av oljeprodukter genom landet.

Företaget som sålt oljeprodukterna vidare är det svenskägda Gunvor International.

Det är ett av världens största oljehandelsbolag som drivs av Sveriges honorärkonsul i Geneve, Torbjörn Törnqvist.

Vi hittar Gunvors namn i ett dokument från den estniska tullmyndigheten.

Dokumentet ingår i en vitrysk utredning där ett exportföretag misstänktes smuggla ut oljeprodukter under falsk beteckning, i syfte att slippa skatt. I dokumentet från den estniska tullen står det:  

”Enligt godsrapporten var mottagaren till lasten Gunvor International”.

2008 intervjuade Ekot Gunvors majoritetsägare, Sveriges honorärkonsul i Geneve, Torbjörn Törnqvist. Samtidigt pågick den hemliga utredningen om oljesmugglingen, vilket vi då inte kände till.

I affärspressen spekulerades det om Gunvors snabba framgångar på marknaden byggde på olagliga metoder. Något som Törnqvist då kraftfullt förnekade.

– Vi arbetar i full transparens i konkurrens med andra företag i Ryssland.  Mer ofta än sällan vinner vi. Vi kan inte köpa olja med någon ”discount”. Ingen annan kan det heller. Idag säljs oljan till den som bjuder högst.

Men i dokumenten framgår det alltså att Gunvor köpt oljeprodukter som enligt den vitryska tullen smugglats ut ur Vitryssland under falsk beteckning.

Bara under några månader 2007 rörde det sig enligt dokumentationen om minst 12 000 ton som smugglades ut ur landet under fel beteckning.

Lasten lämnade Vitryssland som en skattefri oljetillsats men märktes om i Estland och transporterades enligt tullens dokument vidare till Västeuropa som ”rysk blyfri bensin”.

Upplägget var enkelt. Vitryssland fick köpa bensin och olja från Ryssland med rabatt. Men om de skulle sälja oljeprodukterna vidare till EU, måste de betala skatt till Ryssland.

För att undgå skatten märkte ett företag om oljeprodukterna och smugglade ut den ur landet under falsk beteckning.

Dokumenten som Ekot har tillgång till kommer från en utredning, som den vitryska tullen gjorde, om smugglingen 2007.

Då hade Vitryssland och Ryssland kommit överens om att införa en tullskatt på export av oljeprodukter som kommer från rysk olja.

Dokumenten visar att den vitryska tullen stoppade en tågtransport med oljeprodukter som man misstänkte märkts om som skattefri oljetillsatser i syfte att undvika skatt (kod 3811).

Tullen tog prover på vagnarnas innehåll och skickade till laboratorier i Vitryssland och Ryssland för analys.

I samtliga labb konstaterades att lasten var felmärkt och istället skulle ha märkts som en oljeprodukt (kod 2710) och beskattats.

Tullens utredning visade att det rörde sig om minst 19 000 ton oljeprodukter som smugglats ut ur landet under falsk beteckning.

– Det handlar om många miljoner dollar som landet gick miste om i förlorade skatteintäkter säger den förre KGB–agenten Andrei Molchan som nu befinner sig i Sverige för att söka politisk asyl.

Oljeprodukterna transporterades enligt utredningen vidare till hamnar i Estland.

Enligt en utredning som den estländska tullen gjort på uppdrag av sina vitryska kollegor märks lasten här om till rätt kod (2710) och när den fraktas vidare till Antwerpen i Belgien står det ”Rysk blyfri bensin” på fraktsedeln.

Ryssland har flera gånger anklagat Vitryssland för att just smuggla ut ryska oljeprodukter under falsk beteckning.

2012 hävdade Ryssland att Vitryssland snuvat dem på skatteintäkter på 1 miljard dollar, genom att märka om oljeprodukter till aceton och andra lösningsmedel som inte omfattades av de ryska skattekraven.

President Alexander Lukasjenko har förnekat, och några bevis presenterades inte. Men de dokument Ekot kommit över visar att Vitrysslands politiska ledning känt till och sanktionerat smugglingen redan 2007.

När järnvägsvagnarna stoppades av den vitryska tullen och exportföretaget riskerade åtal för att ha exporterat oljeprodukterna med falsk beteckning grep president Lukasjenko in.

Efter att exportföretaget klagat till presidenten, beordrade han vice premiärminister Vladimir Semashko att granska frågan.

Vi har tagit del av Semashkos brevväxling med tullen. Där framgår det hur tullkommittén skriver till Semashko och går igenom bevisen om smugglingen. Tullens slutsats är glasklar; oljeprodukterna har olagligt förts ut under fel beteckning.

Men Vladimir Semashko ignorerar tullens slutsats. Tvärt emot vad tullen och flera laboratorier i olika länder kommit fram till konstaterar Semashko i ett brev att allt har gått rätt till. Ingen tullskatt ska betalas.

Han skriver också att det var fel av tullen att skicka prover till ett ryskt laboratorium. Tullen borde skickat proverna till ett vitryskt militärlaboratorium.

Enligt Semashkos brev har det vitryska militärlaboratoriet kommit fram till att det inte rör sig om skattepliktiga oljeprodukter.

Men vi har tillgång till en rapport från samma militärlaboratorium och av den framgår att man kommit till samma slutsats som alla andra laboratorier, nämligen att det handlar om skattepliktiga oljeprodukter.

Brevet som är adresserat till president Alexander Lukasjenko är undertecknat av vice premiärminister Vladimir Semashko.

– Efter det här lyftes konfiskeringen av vagnarna och de tilläts fortsätta över gränsen, det är fullt möjligt att de än idag fortsätter på samma sätt, säger Andrei Molchan.

Företaget som exporterat oljeprodukterna heter Chess Bel och är baserat i Vitebsk i Vitryssland. Moderbolaget ligger i USA.

Samma år, 2007, får det misstänkta bolaget Chess Bel utmärkelsen ”Årets Exportör bland småföretag”, en utmärkelse över vilken Semashko själv har inflytande.

Företagets vd förnekar i ett samtal med Sveriges Radio att man gjort något brottsligt. När vi vill fråga mer om tullens utredning är han inte anträffbar.

Men vi har noga kontrollerat dokumenten i utredningen och kunnat verifiera att de är autentiska.

Vi har också visat flera av dokumenten för Wojciech Kononczuk vid statliga institutet OSW I Warsawa i Polen. I tio år har han studerat oljehandel med särskilt fokus på Ryssland och Vitryssland.

– Dokumenten du visar är väldigt intressanta, de visar tydligt att det troligen fanns en illegal plan för oljehandel, i vilken vitryska myndigheter troligen var inblandade, säger han

Han konstaterar att vice premiärminister Semashko agerade på order av Lukasjenko.

– Han bad sin underlydande Semashko att snabbt göra något åt det här problemet.

Kononczuk tycker att dokumenten tyder på att den politiska ledningen i landet var inblandad i smugglingen.

– Det finns tydliga bevis på att vice premiärminister Semashko inte var intresserad av en fortsatt utredning. Det kan bekräfta att väldigt viktiga företrädare var inblandadee i den här planen, säger han.

Slutsatsen han drar är att vice premiärminister Semashko och andra makthavare personligen tagit del de illegala vinsterna.

– Jag skulle kalla det illegala vinster. För i dokumenten ser man ett klart budskap; vice premiärminister Semashko förstår idén bakom smugglingen, och att det är illegalt.

Han får medhåll av den tidigare KGB agenten Andrei Molchan:

– Det är helt enkelt korruption på högsta statliga nivå som drabbar landets ekonomi. Det handlar om att landets högsta ledning skyddar de inblandade, säger Andrei Molchan som jobbat på KGB i Vitryssland i tio år.

Det var alltså Gunvor International som köpte oljeprodukterna och fraktade dem vidare till Västeuropa, som ”Rysk blyfri bensin” enligt den estniska tullens utredning.

Ekot har sökt Gunvors huvudägare Torbjörn Törnqvist för en ny intervju men han har avböjt.

Seth Thomas Pietras som är talesperson för Gunvor skriver att företaget inte gjort något fel. Han medger att företaget köpte en ”blendstock for gasoline” Men att affären gjordes efter att lasten passerat den vitryska tullen. ”Ansvaret ligger på exportören i Vitryssland.” skriver han.

Att lasten märktes om i hamnen i Estland innan den fraktades vidare till Antwerpen beror på teknikaliteter, inte på att den var medvetet felmärkt, skriver han vidare.

Om Gunvor känt till att oljeprodukterna smugglats ut ur Vitryssland under falsk beteckning framgår inte av dokumenten. Vad vi däremot vet är att Gunvor köpt samma oljeprodukter som enligt tullen smugglats.

Tidigare KGB–agenten Andrei Molchan säger att det är otänkbart, till och med ”omöjligt” att Gunvor kan ha gjort det utan att känna till upplägget med smugglingen.

– De skulle inte ha behövt använda sig av en mellanhand annars. De gör de bara för de bara för att de inte svärta ner sitt rykte, säger han.   

Det rör sig i Gunvors fall om flera transporter och tusentals ton oljeprodukter som kontrollerats.

– Bensinen är rysk. Tullen från Ryssland är den samma som från Vitryssland in i EU, så om man skulle vilja allting ärligt, då skulle man överhuvudtaget inte behöva gå genom Vitryssland, säger Andrei Molchan.

Om oljeprodukterna hade exporterats lagligt direkt från Ryssland utan att ta omvägen genom Vitryssland hade exportören tvingats betala full tullskatt.

Genom att sälja dem via Vitryssland och felaktigt märka oljeprodukterna som en skattefri oljetillsats (anti knock additive) skapas en möjlighet för inblandade företag och makthavare att dela på mellanskillnaden.

Både den förre KGB–agenten Andrei Molchan och analytikern Wojciech Kononczuk är övertygade att även ryska intressen är inblandade i smuggelhärvan. Och det här skiljer sig från vad man tidigare misstänkt.

– Det skiljer sig, för nu kan det vara så att vi ser illegala vinster som delats mellan representater av den vityska politiska eliten, och med ett troligt engagemang från ryska företag, säger Wojciech Kononczuk.

De här misstankarna gör kopplingen till Gunvor extra intressant. 2007 gick en mycket stor del av exporten av olja från Ryska statliga företag via Gunvor.

Gunvor har anklagats för att stå den politiska makten i Ryssland nära. Det har handlats om den tidigare delägaren i Gunvor, ryssen Genadij Timsjenko.

De allvarligaste anklagelserna kom 2014 då presenterade president Barack Obama USA:s nya sanktioner mot Ryssland på grund av invasionen av Krim.

En av de totalt fyra privatpersoner som hamnar på sanktionslistan var Genadij Timsjenko. USA:s finansdepartement skrev att ”Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvors kassa”.

Gunvor förnekade och kallade anklagelserna grundlösa, men dagen innan sanktionerna började gälla sålde Genadij Timsjenko hela sin andel i Gunvor till Torbjörn Törnqvist, och bolaget slapp på så vis undan sanktionerna.

Gunvor har även tidigare i affärspressen anklagats för att ha kopplingar till den politiska makten i Ryssland. När vi intervjuade Torbjörn Törnqvist 2008 förnekade han sådana kopplingar.

– Jag kan säga till dig att jag aldrig har träffat Putin. Timsjenko har aldrig träffat Putin privat. Om de dyker upp på samma fotbollsarena så spekuleras det fast de sitter på varsin sida av läktaren. Är man en del av ”society” så är man. Naturligtvis har vi goda kontakter. En stor del av den ryska industrin är förstatligad igen. Det är ju självklart att man bygger kontakter på hög nivå. Men det är så långt våra politiska ”connections” går.

Ni har inga gentjänster åt makten i Ryssland?

– Absolut inte. Jag kan inte se vad det skulle vara. Det har ryktats att Putin skulle ha delägarskap i Gunvor, jag menar det är ju helt felaktigt.

Ekot har bett vice premiärminister Semashko om en intervju, men han har avböjt. Vi har också sökt president Lukasjenko, men utan framgång.