Mötet mellan Putin och Merkel tydliggjorde stora klyftor

1:43 min

Mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel var enligt Merkel konstruktivt. Men vid presskonferensen efter mötet märktes framförallt de totalt olika uppfattningar som de båda ländernas ledare har i en rad frågor.

– Vi har aldrig blandat oss i andra länders politik och vi vill inte att andra lägger sig i vår politik, svarade den ryske presidenten på en av frågorna som handlade om rysk inblandning i valprocesser från det amerikanska presidentvalet till de europeiska stundande valen.

Det är bara rykten, sa Vladimir Putin vid den korta presskonferensen med Angela Merkel efter deras möte i Sotji.

Frågan ställdes av tyska journalister och är känslig inför både franska presidentvalet, där kandidaten Marine Le Pen fått miljonlån från Ryssland och varit en ofta sedd gäst i Moskva och inför det tyska parlamentsvalet 24:e september.

Den tyska säkerhetstjänsten har haft flera rapporter om ryska påverkansoperationer, ägnade att påverka politiken i Tyskland.

Mänskliga rättigheter togs också upp och Merkel markerade tydligt att hon vill ha skydd för de utsatta homosexuella i Tjetjenien.

Putin kommenterade inte det, men hävdade att rysk polis gått mycket mildare fram mot demonstranter än polis i Europa:

– De är mycket liberalare än er i Europa som använder både batonger och tårgas, sa presidenten.

Detta det första mötet på nära två år gav inte så mycket konkret resultat annat än att det faktiskt ägde rum. De båda står fortfarande mycket långt isär, särskilt gäller det synen på Ukraina och kriget i öster.

Vladimir Putin lägger fortfarande all skuld på Kiev och det han kallar en antikonstitutionell statskupp.