Vitrysk oljesmuggling

Lukasjenko agerade så att oljesmuggling kunde fortsätta

Vitryssland diktator, president Lukasjenko, agerade personligen så att oljesmuggling genom landet kunde fortgå, visar dokument som Ekot har.

Läs mer: Så smugglades oljeprodukter via Vitryssland

Engelska: Former KGB-agent reveals illegal oil smuggling

Ryssland anklagade Vitryssland för att smuggla stora mängder rysk olja 2012.

Genom att exportera oljeprodukter under falsk beteckning slapp man betala tullskatt till Ryssland.

Vitryssland fick köpa rysk olja och bensin till rabatterat pris för sin egen konsumtion, men om den exporterades vidare skulle de betala tull till Ryssland.

Ryssarna hävdade att Vitryssland snuvat Ryssland på skatteintäkter på en miljard dollar genom att märka om bensin till aceton och andra lösningsmedel som inte omfattades av de ryska skattekraven.

En av de ledande oppositionspolitikerna i Vitryssland, Anatoly Lebedkov, är övertygad om att ryssarna hade rätt.

– Det är som om man exporterar lax från Sverige till Norge men skriver sill på burkarna. Omöjligt att detta kunde pågår utan att Lukasjenko visste om, säger Lebedko.

President Alexander Lukasjenko nekade till anklagelserna, och några bevis presenterades inte.

Men de dokument Ekot kommit över visar att president Lukasjenko känt till smugglingen sedan 2007.

Den vitryska tullen hade bevis för att ett exportföretag smugglade ut oljeprodukter under falsk beteckning. Andrei Molchan var då anställd inom underrättelsetjänsten KGB.

– Det var enorma intäkter firman gjorde på felmärkningen. Bara genom det här lilla exporterande bolaget, gick landet miste om miljontals dollar i förlorade skatteintäkter.

Då gav president Lukasjenko i uppdrag åt sin högra hand, vice premiärminister Vladimir Semashko, att se över fallet. Trots starka bevis kom Semashko fram till att det inte rörde sig om smuggling. Exporten av de felmärkta oljeprodukterna kunde fortsätta.

– Det kändes fullständigt hopplöst. Det kändes som att jag inte hade möjlighet att påverka det som pågick och att jag blev delaktig i ett stort brottsligt system, säger Andrei Molchan.

Wojcek Konunchuk är analytiker på det statliga östeuropainstitutet i Warszawa och har forskat i över tio år om oljehandel med fokus på Vitryssland.

Han tolkar dokumenten som att tullen får en order om att blunda för smugglingen och att president Lukashenka spelat en roll är tydligt.

– Han bad sin underlydande Semashka att snabbt göra något åt det här problemet.

Han tolkar dokumenten som att tullen får en order om att blunda för smugglingen.

– Det här är som en order till tullen att titta åt andra hållet.

Han får medhåll av den tidigare KGB-majoren Andrei Molchan.

– I det här fallet behövdes det ett beslut från högsta distans så att det inte kunde finnas några andra möjligheter att återuppta utredningen.

Ekot har sökt vice premiärminister Semashko och president Lukasjenko för en kommentar, men de har avböjt.