Polisen: Det kommer att krävas betydligt mer resurser

0:35 min

Det kommer krävas betydligt mer resurser för att uppnå den 100-procentiga kontroll som inrikesminister Anders Ygeman (S) talade om på dagens presskonferens. Det säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Id-kontrollerna som företagen har varit ansvariga för ska tas bort medan gränskontrollerna skärps. Det kommer att ge polisen mer arbete, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

– Personer som i dag stoppas av transportörerna på den danska eller tyska sidan kommer att komma över till Sverige. Då blir det en uppgift för den återinförda gränskontrollen att identifiera dessa personer.

Detta betyder att man lättare kan ta sig fram till den svenska gränsen och därmed söka asyl i Sverige. Men Patrik Engström säger att polisen har bra kontroll på vilka som kommer.

– Den återinförda gränskontrollen innebär att vi i dag har, jämfört med 2015 fram till november, mycket bättre kontroll på vilka som kommer till den svenska gränsen och vilka som faktiskt söker asyl.

Att genomföra dessa gränskontroller kräver resurser. Patrik Engström uppskattar att det kräver strax över 250 personer för att upprätthålla en fullständig kontroll på biltrafiken över Öresundsbron, tågen och färjorna.

Lägger man till trafiken i Helsingborg stiger den siffran med ett hundratal. Det är många fler än vad som i dag arbetar med gränskontrollerna.

– I dagsläget är det drygt 130 personer i Region Syd som arbetar med gränskontrollerna, så det är inte någon 100-procentig kontroll.

På dagens presskonferens sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att det ska bli en 100-procentig kontroll vid gränsen. Det vill säga att alla personer som passerar ska kontrolleras. Men detta kommer kräva betydligt mer resurser säger Patrik Engström.

– Det kommer att krävas betydligt mer resurser och även investering i ny teknik. Man ska komma ihåg att det här är en gräns som sedan 1990-talet inte setts som en yttre gräns. Det finns ingen infrastruktur för gränskontroll, vare sig på tågstationer eller hamnområden, och en ganska begränsad infrastruktur på Öresundsbron. För att arbeta effektivt krävs investeringar i en teknik som vi normalt inte har vid den här typen av inre gräns, säger han.