EU:s inre gränskontroller borta om ett halvår

1:05 min

De inre gränskontrollerna i Europa ska fasas ut under en sexmånadersperiod. Det beskedet gav EU-kommissionen i dag.

 – Det här är sista gången EU går med på en förlängning av gränskontrollerna, säger migrationskommissionär Dimitris Avramopolous.

Gränskontrollerna i fem länder - Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge - har förlängts två gånger tidigare, senast i februari i år. Men nu ska de alltså avvecklas successivt och vara helt borta senast i november.

Istället uppmanar kommissionen EU-länderna att utöka poliskontrollerna i närheten av gränserna och på motorvägar, och att använda ny teknik som t ex fotografering av nummerskyltar.

Kommissionen vill också se ett ökat polissamarbete mellan länder, till exempel gemensam patrullering ombord på tåg som passerar en inre gräns.

– Den fria rörligheten inom EU är en av våra största framgångar, sa Avramopolous.

Det finns fortfarande skäl att behålla gränskontrollerna under ytterligare några månader hävdar kommissionen, och hänvisar till 60 000 migranter i Grekland som skulle kunna försöka ta sig vidare norrut.

Länderna på västra Balkan har stängt sina gränser, men läget är fortfarande instabilt, enligt kommissionen. EU:s egen kust- och gränsbevakningsmyndighet som hjälper EU-länder att kontrollera den yttre gränsen behöver också mer personal och utrustning.