Schweizare gripen efter skattespionage i Tyskland

1:29 min

Tysk polis har gripit en schweizisk man som misstänks ha spionerat på tyska skatteutredare på uppdrag av den schweiziska säkerhetstjänsten.

Mannen ska ha försökt skaffa information om hur tyskarna har kommit över cd-skivor med information om tyska bankkunder som misstänks för skattesmitning i Schweiz.

Mannen är en 54-årig före detta polis, som har jobbat med säkerhetsfrågor hos en av Schweiz storbanker och vid sidan av även spionerat för den schweiziska säkerhetstjänsten NDB i Tyskland.

Tyska myndigheter har känt till honom i flera år, men kunde ingripa först när han upptäcktes i landet.

Enligt medieuppgifter var hans uppdrag att kartlägga chefen för skatteutredarna i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Syftet var att ta reda på hur de går till väga och vilka källor de har för att komma över läckt information om tyska bankkunder som gömmer förmögenheter undan tysk beskattning i schweiziska banker.

Det omstridda tillvägagångssättet, att köpa cd-skivor med kundinformation av så kallade insiders, ofta före detta bankanställda, har varit särskilt framgångsrikt i just Nordrhein-Westfalen.

Under flera års tid har myndigheterna där köpt cd-skivor med kundregister för sammanlagt 19 miljoner euro.

Med hjälp av informationen har de fått in över sex miljarder euro i skatter och straffavgifter, skriver tidningen Süddeutsche Zeitung.

Det här har utlöst en infekterad konflikt med grannlandet Schweiz, där hanteringen betraktas som illegal handel med hemlig information, och schweiziska åklagare har utfärdat häktningsorder mot tyska skatteutredare.

Men handeln med kunduppgifterna har också ökat trycket på Schweiz att avskaffa bankhemligheten som har gjort landet till ett paradis för skattesmitare och säkert gömställe för pengar som skaffats på illegala vägar.