Världens barn

Maria har vant sig vid farorna i Kongo

3:29 min

Maria Bard jobbar för PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, en av de organisationer som får pengar från P4-lyssnarnas bidrag till Världens barn-insamlingen.

I veckan sänder P4 Stockholm flera inslag med anknytning till reportern Lasse Perssons resa till Kongo som han gjort för att ta reda på vad som händer med de pengar ni, våra lyssnare, skänker till Radiohjälpens Världens barn-insamling varje höst.

Maria Bard har besökt Kongo massvis med gånger, hon har också bott i landet och med tiden vant sig vid att leva på en osäker plats.

– Man vänjer sig och tänker allt mindre på vad som skulle kunna hända, berättar Maria som minns hur hon reagerade när kidnappade stockholmaren och biståndsarbetaren Zaida Catalán mördades i Kongo för några veckor sedan.

– Då blir man påmind om vad som faktiskt kan hända. Det är omskakande.

PMU är en av de organisationer som får pengar från Världens barn-projektet och 2016 skänkte P4 Stockholms lyssnare en halv miljon kronor under de två veckor vi fokuserade på insamlingen.

– Det måste till något för att förändra den politiska situationen i Kongo. Det sker övergrepp hela tiden, både från regimen och oppositionen. Det finns ingen förändringsvilja hos beslutsfattarna så det är viktigt för oss biståndsorganisationer att stödja och utbilda folket.