Macron, vem är han och vad vill han?

6:41 min

Nedräkningen inför presidentvalet i Frankrike har nu börjat på allvar. På söndagkväll vet vi vem som ska leda landet de kommande fem åren. Emmanuel Macron, mittenkandidaten leder ännu med bred marginal i opinionsmätningarna, men många fransmän talar om ett val mellan pest och kolera, där den andra kandidaten är nationalistiska Marine Le Pen. Vem är då denne Emmanuel Macron som kanske blir en av Europas mäktigaste ledare?

Emmanuel Macrons hustru Brigitte, som säger att hon är ordförande i hans fanclub och beundrar honom mycket.

– Ja, ni har ju format honom och rättat till honom ibland, säger reportern.

– Nej då, mycket lite. Han vet vad han gör. Han behöver inte någon annan, svarar den tidigare lärarinnan om sin forna elev. Idag är de ett gift par, han 39 år och hon 63. 

Detta var för ett år sedan då Emmanuel Macron fortfarande var ekonomiminister i president Francois Hollandes socialistiska regering och här satt avspänt med sina medarbetare i Bercy, ministeriet i Paris. Hustrun Brigitte var också med vid hans högra sida, som så ofta på arbetsmöten.

Trebarnsmamman som skiljde sig för hans skull är hans ständiga rådgivare, alldeles för närvarande vid hans sida anser vissa.

– Vad är det - är talet för långt? undrar Emmanuel Macron här och hustrun svarar ja och att han inte ska attackera så hårt.

– Jo det måste man göra, svarar 39-åringen som opinionsmätningarna pekar ut som Frankrikes nästa president.

Litteratur, filosofi, bäst i klassen i elithögskolan ENA och ett antal år på investmentbanken Rotschild finns i hans cv och tidigt har han kontakt med olika kända franska politiker. 

Emmanuel Macron bröt med socialistregeringen i augusti och försöker sig nu på att starta en ny rörelse i fransk politik - "Framåt" - "En Marche".

I första presidentvalomgången den 23 april fick Emmanuel Macron flest röster och på kvällen steg han upp på scen med hustrun i handen, ovanligt i Frankrike och mer likt paret Obama. Presidentkandidaten tackade sin familj och förstås Brigitte.

– Utan henne skulle jag inte vara den jag är, sa han och de jublande anhängarna tystnade lite och buade lite lågt. 

Emmanuel Macron är smart, skicklig och driven, men kommer han som president att fortsätta att formas av sin livspartners fasta hand?

Macrons politik då? Han är en stark EU-vän och för eurovalutan till skillnad från sin motståndare nationalisten Marine Le Pen och han har redan träffat

Tysklands Angela Merkel. Någon Frexit à la Brexit är det sista han vill ha, däremot har han nu på sluttampen nu av kampanjen betonat att EU måste förändras för att just undvika Frexit.

Macron är marknadsliberal och vill minska antalet statsanställda och avreglera branscher, som till exempel taxinäringen. Taxichaufförer har gjort sig hörda mycket för att inte vilja rösta på Macron, rädda för att han ska släppa fram konkurrerande företag. Han vill sänka företagsskatten och också ta bort en särskild boendeskatt.

Han välkomnar utländska forskare och vill se mer av klimat- och ekologisk hållbarhetspolitik. Varje ung person borde få 500 euro cirka 5 000 kronor på ett konto för att uppleva kultur, teater, dans eller vad som önskas. Biblioteken borde vara söndagsöppna så att barn och ungdom kan gå dit och stärka själ och huvud.

Vem är Macron för väljarna? Anton Cicaruk säger först att Emmanuel Macron är en liten människa och han låter som en vänsterväljare som ser de två presidentkandidaterna som pest och kolera, men tillägger sedan lite mer allvarligt att Macron är ett mysterium, vi vet egentligen inte vem han är. Kusinen Vladimir Cisaruk är övertygad om att Frankrikes nästa president heter Emmanuel Macron, men befarar att fransmännen efter mandatperioden fortfarande inte kommer att veta vem han egentligen är.

Chantal Pignole säger att Macron är dynamisk och med sin tid. Och hon hoppas att han ska ta krafttag för ekonomin och underlätta för små- och medelstora företag som är Frankrikes spjutspets

En efter en i storstaden Paris tror att Macron segrar, det kunde kanske ha låtit annorlunda på landsbygden och i småstaden där Marine Le Pen har sina väljare.

– Vi vet inte vem Emmanuel Macron är, men han har haft en rungande tur i ett presidentval där det från början fanns helt andra namn och de som logiskt sett borde ha vunnit. Nu står Frankrike splittrat.

I kväll kommer miljontals fransmän följa en riktig debatt på TV mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen och det väntas bli riktigt hätskt. De står för helt olika framtid för Frankrike.