Världens barn

Läkare i Kongo: Allt fler små barn våldtas

4:55 min

Allt fler flickor under tio år drabbas av det sexuella våldet i det krigshärjade landet. Det säger läkaren Nenne Rukunghu till Lasse Persson när han besöker sjukhuset i Kongo.

I mars besökte P4 Stockholm Panzisjukhuset i Bukavu som specialiserat sig på att ta hand om kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

De får svåra skador i sina underliv.

Enligt läkaren Nenne Rukunghu har patienterna på sjukhuset blivit allt yngre de senaste åren.

– Antalet kvinnor som kommer hit till sjukhuset minskar inte, det är ungefär kvar på samma nivå som tidigare år. Men under de senaste tre åren våldtas allt fler små barn, flera under tio år, och de får svåra skador i sina underliv.

Till Panzisjukhuset kommer ungefär 110 kvinnor i månaden som har blivit utsatt för sexuellt våld. Rebellgrupper och militären utsätter kvinnor för gruppvåldtäkt, ofta inför ögonen på hennes barn och man, för att slå familjen i spillror och sprida skräck bland civilbefolkningen.

– Jag skulle gå och hämta vatten med barnen när jag blev stoppad av en rebell, berättar en kvinna på sjukhuset som inte vill berätta vad hon heter.

– Han krävde att jag följde med honom till sex andra män. De våldtog mig brutalt och som avslutning stack de upp en kniv i min vagina. De stack mig flera gånger.

Kvinnan fick hjälp till Panzisjukhuset och har nu opererats flera gånger. I samma korridor busar en fyraåring flicka. Hon visar sig också vara patient som har blivit våldtagen.

Det är som om vi inte vore människor.

Doktor Nenne Rukunghu förstår inte hur omvärlden kan se på utan att ingripa.

– Omvärlden vet sanningen, de har bevisen. Jag vet inte vad vi kan göra mer för att få omvärlden att reagera. Det är som om vi inte vore människor och nu utsätts även små barn. Det är som att vi inte är människor överhuvudtaget.