Kinberg Batra (M): För tidigt avskaffa id-kontrollerna

1:40 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att det är för tidigt att upphäva id-kontrollerna som nu regeringen beslutat. Det beskedet gav hon i dag i samband med att partiet presenterade sin skuggbudget.

– Först och främst är det för tidigt tror jag, därför att vi vet inte än om polisen klarar ordningen och säkerhet på de platser som berörs. Det måste man säkerställa först om man ska upprätthålla ordning och reda. Det har regeringen inte gjort, säger Anna Kinberg Batra (M).

Så ni hade inte gjort det i det här läget?

– Inte utan att först säkerställa att polis gränspolis har säkra möjligheter att upprätthålla ordning och reda. Det var därför de infördes också.

Vad är det du tänker på då?

– Polisen framför redan att det är en väldigt hård arbetsbelastning. Det finns en risk att fler är i Sverige utan att ge sig tillkänna och som inte får vara här. Och det kräver att man säkrar både i ordningen vid gränsen men också ordningen inne i landet.

Men Moderaterna är inte inbördes enade i frågan om id-kontrollerna. I Skåne har missnöjet länge varit stort med kontrollerna, och hur de påverkar pendlarna i regionen.

Carl Johan Sonesson, moderat och vice ordförande i regionstyrelsen i region Skåne, tycker att det är helt rätt att id-kontrollerna nu försvinner.

– Jag tycker att det är jättebra. Det räcker gott med en gränskontroll vid Öresundsbron och Hyllie. Vi behöver inte ha en id-kontroll i hjärtat av den Öresundsstaden som vi kallar det, Öresundsregionen, säger han.

Även Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö är glad att kontrollerna tas bort, och han är samtidigt missnöjd över hur Anna Kinberg Batra uttrycker sig idag.

– Ja, jag blir besviken. Jag har kämpat för att få partiledningens förståelse för att de här kontrollerna allvarligt skadar Skåne och Malmö, och jag har verkligen upplevt att Anna Kinberg Batra har förstått detta i samtal som vi har haft.

– Hon måste nu komma ut och tydligt markera för 1,3 miljoner skåningar att Moderaterna vill satsa på Skåne, säger Torbjörn Tegnhammar.