BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 2017

Granskning Sverige och Avpixlats förlag får inte ställa ut på Bokmässan

1:30 min

Bokmässan i Göteborg låter inte organisationen Granskning Sverige, som jobbar med att sprida främlingsfientlig och högerpopulistisk propaganda, samt förlaget Runeskrift, som enligt egen utsago driver sajten Avpixlat, ställa ut på årets mässa.

Hör Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind kommentera stoppet i en ljudlänk under artikeln

Beskedet kommer mitt i debatten om den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro på Bokmässan, där såväl förlag som författare har protesterat. Bland annat har nu över 200 författare och översättare sagt att de inte kommer till mässan så länge Nya Tider får närvara.

Maria Källsson, vd på Bok- och biblioteksmässan, förklarar beslutet:

– Vi har gjort bedömningen i varje individuellt fall utifrån relevans, bredd och fri åsiktsbildning eller öppenhet att dessa inte ska vara med 2017.

Och till dem som inte förstår varför Nya Tider får ställa ut men inte Granskning Sverige och Avpixlat: Hur resonerade ni, mer konkret?

– Man gör en individuell bedömning utifrån varje utställare som kommer in och efter de här genomlysningarna och också genom att se över helheten på mässan – man måste se till både helheten men också den individuella utställaren – så har vi kommit fram till den bedömningen och den skiljer sig åt i de här tre fallen.

Handlar det om innehållet eller vad handlar det om?

– Det handlar om mycket, vi går igenom vad man publicerat. Förlaget Runeskrift har vi inte sett några publikationer ifrån och då är det väldigt svårt att göra en genomlysning utan då får vi gå till källan, som i det här fallet var Avpixlat, och då kom vi fram till den bedömningen.

Men Nya Tider kommer fortfarande, som det ser ut nu, att få ställa ut? Ni ändrar er inte trots att den här filmen om att göra hembesök hos journalister är gjord av en medarbetare på tidningen?

– Vore det bokmässa idag skulle vi göra en sådan bedömning, men vi följer frågan varje dag.

Mats Dagerlind, chefredaktör på Avpixlat menar att det är märkligt att förlaget Runeskrift inte får medverka på Bokmässan, där man vill delta för att marknadsföra sig.

– Jag tycker att det är märkligt att man inte kan precisera sig och det sätter frågetecken kring vad det är för bedömning man har gjort som gör att vi inte får ställa ut, särskilt eftersom Maria Källsson tydligt har deklarerat att man inte skulle säga nej till någon om det inte fanns juridiska hinder, säger han och fortsätter:

– Om man pratar om balans bland flera tusen utställare är det väl inte för mycket att Nya Tider, Avpixlat och kanske ytterligare någon nationalkonservativ eller nationalistisk aktör medverkar på mässan.

Hör en längre intervju med Maria Källsson i en ljudlänk under artikeln