En del unga asylsökande får stanna och gå klart gymnasiet

1:58 min

Unga asylsökande kan få stanna så länge de går i gymnasiet. Det har politikerna i riksdagen bestämt. Nya regler börjar gälla den 1 juni.

Det gäller personer som är mellan 17 och 25 år, och som kommer att få eller redan har fått något slags uppehållstillstånd. Det uppehållstillståndet kan bli förlängt för att man går i gymnasiet.

Ungdomarna kan få stanna kvar i Sverige efter gymnasiet också, om de får ett jobb inom sex månader efter att gymnasiet är slut. Om man får ett jobb, eller startar ett eget företag som man tjänar tillräckligt mycket pengar på, kan man få ett permanent uppehållstillstånd.

Men man kan inte få ett uppehållstillstånd bara för att man går i gymnasiet. Man måste ha något annat skäl för att få uppehållstillståndet. Om man får avslag på sin asylansökan så hjälper det inte att man går i gymnasiet.

Man kan alltså inte säga att alla som går i gymnasieskolan får stanna. De nya reglerna är krångliga, och det är svårt att förklara exakt vilka ungdomar som reglerna gäller för. Nu ska Migrationsverket gå igenom de nya reglerna så att de vet hur de ska tolka dem.

Det är regeringen som har kommit på den här nya lagen. Igår röstade de flesta av partierna i parlamentet riksdagen ja till lagen. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade dock nej.

ARTIKELN HAR ÄNDRATS:  
Vi har ändrat i texten. Först skrev vi att ungdomar som har kommit ensamma till Sverige får stanna om de går i gymnasiet. Men alla som går i gymnasieskolan får inte stanna.

De nya reglerna är krångliga. Det är svårt att förklara exakt vilka ungdomar som reglerna gäller för. Nu har vi skrivit om texten så att den blir tydligare.