Gunilla gav en njure till sin son

4:10 min

Hösten 2015 donerade Gunilla en njure till sonen Henrik. Han hade då endast 12 procent kapacitet kvar av sina njurar. Idag lever Henrik som vilken 17-åring som helst.

Har du pratat med dina anhöriga om organdonation? Hur tänker du kring detta? Berätta här!

Just nu står 803 personer på en väntelista för att få organ. Hittills i år har elva personer dött från väntelistan och det råder alltså en brist på organ.

Henrik hade alltid varit en pigg och aktiv idrottskille, men under hösten 2013 bröt symtom ut som visade att han var sjuk.

– Han var trött, orkade inte träna som han brukade och mådde illa på morgonen och kräktes. Någonstans började man känna att det är något som inte står rätt till här, säger Gunilla Eklund.

– När det konstaterades att han hade problem med sina njurar, fick vi egentligen direkt veta att han kommer att bli sämre allt efter att åren går och han kommer behöva en njure. Det fick vi reda på ganska tidigt när han fick sin diagnos.

Gunilla Eklund blev donator och donerade en av sina njurar till Henrik under hösten 2015.

Hur gick operationen?

– Det gick jättebra. Vi blev bra omhändertagna, operationerna gick jättebra och vi återhämtade oss snabbt. Så allting har flutit på fantastiskt bra.

Hur mår ni idag?

– Jag mår jättebra och märker ingen skillnad. Det var bara första månaden som man var lite trött och medtagen. Henrik mår jättebra. Han är egentligen frisk med sin nya njure, och kan leva som vanligt, träna och vara med kompisar. Allt som en 17-åring ska göra helt enkelt.

Hur tänker du kring det här med organdonation och att ta ställning?

– Jag är jättepositiv. De upplevelser vi har haft har ju varit bra. Man hade ett medicinskt problem som gick att lösa på det här sättet, så det är fantastiskt att få vara med om det. Så har man möjlighet att anmäla sig till donationsregistret så rekommenderar jag det varmt. Man kan verkligen göra skillnad, säger Gunilla Eklund.