Stort behov av att prata om säkert sex bland hemlösa

1:35 min

Det finns ett stort behov bland hemlösa att prata om säkrare sex, relationer och utsatthet. Det slår en ny rapport från Göteborgs stad fast efter projektet Snacka sex.

P3 Nyheter har träffat Eva-Maria Eriksson och Erika Wikström som ledde projektet.

– Den här målgruppen har ofta blivit avsexualiserad genom alla behandlingshem, boenden och sådant som man har bott på. Man erkänns inte som en sexuell varelse på samma sätt som man gör om man inte behöver hjälp, säger Erika Wikström.

Sedan augusti 2015 har hemlösa i Göteborgs stads boenden tagit del av projektet ”Snacka sex”. Sammanlagt deltog 45 personer som alla vittnade om en önskan att få prata om sex och samlevnad.

– Det är lätt att sexualiteten ses som något extra fluff, att om vi har tid och resurser kan vi fokusera på det. Men vi menar att det är en grundläggande del av att vara människa, säger Eva-Maria Eriksson.

"Vem vill ha en relation med mig?"

Projektet har erbjudit en plats där frivilliga fått prata om egna erfarenheter och ställa frågor som de annars kanske aldrig frågat, till exempel om att inte ha sexlust.

– Vad det gör med en att inte vilja ligga. Hur kan man ha en relation? Vem skulle vilja ha en relation med mig, då jag redan har låg status i samhället på grund av alla de här anledningarna; hemlös, kanske missbrukare? säger Erika Wikström.

Att snacka sex och relationer med hemlösa har inte gjorts tidigare i Sverige, bland annat för rädslan att trigga negativa känslor. Men nu hoppas Eva-Maria Eriksson och Erika Wikström att fler ska våga prata sex.

Sexuella utsattheten stor

Projektet har också visat att den sexuella utsattheten är stor. Nästan alla kvinnor hade erfarenhet av övergrepp och våld. Och även män berättade om övergrepp i barndomen och hur drogerna blivit ett sätt att dämpa ångest och skamkänslor.

– Det pratas i samhället om att den som varit utsatt för sexuella övergrepp som barn blir pedofil. Det finns många fördomar som gör att man drar sig för att berätta sådant. Många gånger skuldbeläggs man som offer. För mig kändes det väldigt viktigt att vi kunde prata om det och då lägga tillbaka skammen där den hör hemma - hos förövaren, avslutar Erika Wikström.