RECENSION – FILM

Passioner och hat i François Ozons nya film Frantz

2:08 min

François Ozon lyckas både med att förflytta oss i tiden, med ett mycket vackert svartvitt foto, och ställa högst aktuella frågor om förlåtelse och hämnd.

Lyssna också: Roger Wilson träffar Francois Ozon

Titel: "Frantz"
Regissör: 
François Ozon
Manus:
François Ozon och Philippe Piazzo efter en film av Ernst Lubitsch ("Broken Lullaby")
Skådespelare:
Paula Beer, Pierre Niney, Ernst Stötzner m fl     
Genre: 
Drama
Betyg: 
5 av 5

Kulturredaktionens filmkritiker Björn Jansson har sett "Frantz".

– Det är en stark film. Inte på det där tårfyllda sättet där regissören bestämt att man ska röras, och där filmen i övrigt kan vara hur dålig som helst. Utan på ett tänkvärt sätt. Och det följer med även efter att filmen är slut.

"Lögner och hemligheter" sade du att Frantz handlar om, berätta mer.

– Året är 1919, vi tas dit med ett mycket vackert svartvitt foto, i korta sekvenser skiftar det över i färg men det mesta är svartvitt med en fin gråskala. Vi möter tyskan Anna Hoffmeister som ska lägga blommor på sin älskades grav, han har dödats i det nyss avslutade första världskriget, han stupade i Frankrike. Då upptäcker hon att någon annan varit där och lagt blommor på graven, och det visar sig vara en ung fransman, som hon bjuder hem till sig och Frantz föräldrar. Och han berättar en historia om en fin vänskap, de två unga männen möttes som studenter i Paris före kriget, men han döljer något och den hemligheten växer i filmen.

Det tänkvärda i historien, vad är det?

– Det här utspelas strax efter krigsslutet av det första världskriget. Och det är en tid av flammande nationalism. Det finns rop på hämnd och människorna ställs inför frågan om man ska förlåta sina fiender. Så här finns både frågor om förlåtelse och hämnd och på det mer personliga planet om passioner och hat. Och jag tycker att regissören Francois Ozon berättar det här på ett sätt som förflyttar oss till den tiden, men ändå brottas med högst aktuella frågor.