
Blockkedjor öppnar för affärer utan mellanhänder
Blockkedjor är ett av de mest omdiskuterade begreppen inom informationstekniken just nu. Det är en modell för att hantera information på internet, och kan användas till att hantera pengar utan en bank.
Blockkedjan är helt enkelt en form av öppna databaser som kan göra banker och många andra företag onödiga i framtiden, enligt förespråkare.
I en blockkedja går det nämligen att skapa säkra kontakter direkt mellan individer på nätet utan att någon mellanhand tjänar pengar på förmedlingen.
Det är själva kedjan som garanterar tryggheten och att informationen är säker. Och det kan leda till stora förändringar.
– Blockkedjan har enorm potential. Många ser den i samma termer som skiftet när internet kom, säger Johan Magnusson, it-forskare på Chalmers i Göteborg.
Tekniken med blockkedjor kommer från den digitala valutan bitcoin och den gör det möjligt att hantera pengar utan bank, och utan inblandning från en central auktoritet.
En blockkedja är en databas utan central punkt, ingen stor dator som tar hand om all information. I stället ligger den utspridd på massor av datorer i ett öppet system. Ingen bestämmer, och alla som använder kedjan kan ha direktkontakt med alla andra.
En musiker som lägger sin musik i en blockkedja kan sälja den direkt till lyssnaren, utan att gå via någon av de plattformar och musiktjänster som finns idag.
Mellanleden kan helt enkelt försvinna, och det gäller inte minst banker.
– Samma sak håller nu på att hända inom en rad andra industrier, att den här intermediären, som bara ser till att mäkla, fyller inte längre någon funktion, säger Johan Magnusson på Chalmers.
Ingen vet hur genomgripande blockkedjetekniken kommer att bli. Den har alltså möjlighet att skapa helt självständiga kanaler för att utbyta pengar och tjänster mellan individer.
Men till och med själva tjänsten kan bli sin egen. Man pratar i dag om framtida taxibilar och till och med skogar som äger sig själva.
– Nyligen läste jag om några som försökte göra en skog till en egen organisation, så den skulle kunna sälja rättigheten att avverka sig själv, säger Mats Henricson som är ordförande i Svenska bitcoinföreningen
Så skogen äger sig själv?
– Skogen äger sig själv och säljer träd till den som kan gå dit och hugga ner träden och återplantera skog.
Webblyssning: Redan nu kan du höra ett längre reportage om blockkedjan som förändrar världen i Vetandets värld.