Kremlkritiker får inte lämna Ryssland för vård

2:07 min

Den ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj, vars öga skadades vid en attack i veckan, kommer inte få lämna Ryssland för att söka expertvård för sitt skadade öga.

Navalnyj fick oväntat ett pass som skulle ge honom rätt att åka utomlands, men nu har hans advokat fått besked att han inte kommer att släppas ut.

"Här är Navalnyj live-tv från Karibiska havet och i studion sitter jag piratkaptenen och jag gissar att ni småler när ni ser mig", säger Aleksej Navalnyj när han som vanligt sände en timme via sin tv-kanal på Youtube.

Men igår med svart lapp för ena ögat. "Bättre det än att skrämma barnen med hur mitt högeröga nu ser ut", sa Navalnyj i sändningen och la snabbt ut en bild av sitt rödsprängda och grönaktiga öga i några minuter.

Ögats hornhinna har skadats och Navalnyj har bara 15 procents syn kvar, enligt läkare. Men Navalnyj var förhoppningsfull i sin tv-sändning igår kväll för han hade fått besked att han nu fått ett pass, något han inte haft på fem år, under tiden som de olika rättsprocesserna pågått mot honom.

– Jag hoppas verkligen, särskilt nu när jag fått ett pass, att jag kan åka utomlands för specialistvård, även om jag även här har fått bra läkarhjälp, sa Navalnyj.

Men senare igår ikväll fick Navalnyjs försvarsadvokat en varning via telefon från fängelsemyndigheterna: Våga inte försöka lämna landet.

Detta eftersom Navalnyj i senaste rättegången dömts till fem års villkorligt. En dom som Navalnyj och oppositionen ser som ännu ett politiskt försök från Kreml att stoppa hans ambition att ställa upp i presidentvalet 2018.

"Så de gav mig ett resepass, men förbjuder mig att resa. Varför ge mig ett pass då? För att slå in fisk med kanske?" kommenterade Navalnyj på Twitter sent igår kväll.

Navalnyjs tv-kanal har miljontals tittare, i officiella medier har han inte förekommit alls. Men i och med de senaste attackerna med antiseptisk vätska mot honom och andra oppositionsföreträdare har Navalnyj blivit mer synlig och känd. Enligt undersökningar har hans namn förekommit sex gånger oftare i ryska medier jämfört med förra året.