VIRTUAL REALITY

Virtual reality-teater skapades med Google Tilt Brush

Virtual reality är nästa stora grej som snart inte längre är nästa stora grej, eftersom tekniken och tillgängligheten utvecklas snabbt och allt fler satsningar görs. Nyligen hade exempelvis Londons National Theatre världspremiär för VR-produktionen Draw me Close, som designats med Google-verktyget Tilt Brush där man kan måla i 3D.

Många VR-satsningar befinner sig fortfarande på experimentstadiet, inte minst inom journalistiken som fortfarande behöver knäcka frågorna om syfte och efterfrågan. En hel del inspiration finns dock att hämta i konstvärlden för den VR-sugna mediebranschen.

För att utveckla VR-verktyget Tilt Brush har Google knutit över 60 konstnärer, målare, tecknare, dansare, designer och andra kreatörer till ett så kallat artist in residence-program där de får agera försökskaniner, prova verktyget samt utbyta erfarenheter och feedback.
   – Det handlar inte bara om att experimentera med verktyget, utan även om att experimentera med nya sätt att skapa och tänka, säger konstnären och forskaren Sougwen Chung, som deltar i residensprogrammet och intervjuas i Googles egen presentationsfilm.

Om konstvärldens eventuella motstånd mot denna förhållandevis nya teknik säger streetartkonstnären Bradley Theodore, som också deltar i residensprogrammet och intervjuas i filmen, att:
   – När akrylfärgerna kom var det många konstnärer som vägrade använda dem istället för oljefärger och sa ’jag vägrar måla med akryl’ – nu målar de med akryl.

National Theatre i London är en teater som just nu experimenterar med virtual reality-berättande i kombination med verkliga skådespelare. De hade nyligen världspremiär på Tribeca Film Festival för produktionen Draw me Close, som är ett samarbete mellan National Theatre och National Film Board of Canada. Konstnären Teva Harrison skapade just den visuella VR-upplevelsen med Google Tilt Brush och för manus och regi svarar den kanadensiske dramatikern och filmmakaren Jordan Tanahill. Läs intervju och mer om VR-teatern hos Vocativ

Den som själv vill prova att måla i 3D med Tilt Brush kan göra det här – och det går bra att kika på andras försök till VR-konst här utan att behöva införskaffa VR-hjälm.

  

Referenser