Oljesatsning i Norge försvaras

2:41 min

Norges regering försvarar nu sitt kritiserade beslut att öppna upp många nya områden för att leta efter olja och gas. Ekots korrespondent har träffat Norges olje- och energiminister Terje Søviknes.

Oljebranschen i Norge har haft tre tuffa år, bland annat på grund av fallande oljepriser.

– Det är klart att det har varit tufft för dem som förlorat jobben. Vi har gått från cirka 230 000 anställda i olje- och gasverksamheten i Norge till i överkant av 180 000. Det är ett stort fall, säger Norges olje- och energiminister Terje Søviknes.

– Därför är det så viktigt för Fremskrittspartiet och Høyre i regeringen att erbjuda nya sökarealer på norsk sockel, så att vi åter kan få upp aktiviteten, säger han.

Norska regeringen är nu på gång att öppna rekordmånga nya havsområden för sökandet efter olja och gas. Det handlar dels om 87 arealer nära befintlig verksamhet, dels helt nya områden i det som kallas 24:e koncessionsrundan.

Mycket fokus är nu på Barents Hav norr om Norge, där oljejätten Statoil och svenska Lundin ska leta efter olja och gas nu i sommar.

Fast enligt miljörörelsen kan det bli förödande för både naturen och klimatet med oljeverksamhet i mycket fiskrika Barents Hav.

– Det är helt vanvettigt, sa generalsekreteraren för norska naturskyddsföreningen, Naturvernforbundet, Maren Esmark till Ekot tidigare i veckan.

– Klimatförändringarna kommer. Vi har förpliktelser efter Parisavtalet, och det Norge nu gör är ju ett direkt brott mot det avtalet. Det kommer att bidra till ytterligare klimatförändringar, sa Esmark.

Men olje- och energiministern dömer ut miljörörelsens argumentation.

– Miljörörelsen är väldigt ensidig i att Norge måste sluta med olje- och gasverksamhet. Det är fel, för världen behöver mer energi.

Terje Søviknes säger till Ekot att klimatmålen kan nås även om vi år 2050 har 40 procent olja och gas i världens energimix.

– Alla seriösa scenarier pekar på att vi kan nå Parisavtalets mål och samtidigt ha en aktiv petroleumverksamhet.

– Och så är det den andra debatten, som handlar mer om miljö och naturvärden. Där finns väldigt stränga bestämmelser, knutna till fisket och naturvärden, till exempel förbud mot borrning i oljebärande lager under fiskens rombärande säsong, säger olje- och energiministern.