Skogsägare: Det kunde ha gått illa

1:30 min

Det var mest ungskog som förstördes i den stora skogsbranden i Norduppland under fredagen. Det säger VD för Hargs Bruk som äger skogen till P4 Uppland.

– De rent ekonomiska skadorna så kom vi undan med blotta förskräckelsen skulle jag säga. Det var ungskog som brann mestadels, säger Dan Glöde, VD på Hargs Bruk som äger marken som brann i går i Norduppland. 

– Men det hade kunnat gå illa, det var inte långt ifrån att branden gick in i värdefull äldre skog, säger han.

Det var på fredagseftermiddagen som det började brinna i ett skogsområde mellan Gimo och Hargshamn.

Som mest jobbade sexton enheter från räddningstjänsten med att försöka släcka branden, och man hade också en helikopter som vattenbombade området. Framåt femtiden så var branden under kontroll.

Nu har man kunnat mäta hur omfattande branden var säger Dan Glöde:

– Vi har mätt i vårt kartsystem, och vi skattar den till ungefär 8,5 hektar. Så för oss är det här en stor skogsbrand.

Enligt Dan Glöde startade branden vid en vändplan vid en skogsbilväg inne i skogen. Hur den startade vet man inte än säger han, men den spred sig sen vidare ut över ett hygge med ungskog. Och sen närmade den sig den äldre skogen berättar han:

– Att det inte gick värre beror på att brankåren agerade väldigt proffessionellt och kraftfullt, säger Dan Glöde.

– De stoppade brandfronten innan den gick in i äldre skog. Den var faktiskt in och nafsade på den äldre skogen, men de lyckades få stopp på det, säger han.

Vad händer nu?

– Nu är det eftersläckningsarbete. Det handlar ju om att bevattna, bevaka till det är helt släckt, och det kommer nog dröja hela den kommande veckan.