Jimmie Åkesson: Var är självkritiken?

1:52 min

Med opinionsvindarna i ryggen — och mindre än ett och ett halvt år till nästa riksdagsval — vårtalade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i dag på Långholmen i Stockholm. Det var en mörk bild av Sverige som partiledaren målade upp.

Han inledde sitt tal med att säga att SD är en snabbt växande folkrörelse, att notera att den 29 maj nu ska bli allmän flaggdag för att hedra svenska militära veteraner — men också med slöjdebatten.

– Det är ett resultat av att vårt land har blivit alltmer splittrat och alltmer segregerat, sade Åkesson.

Han förmedlade också en genomgående mörk bild av bland annat arbetsmarknad, vård- och omsorg, pensionärers villkor, utbildning, brottslighet och integration. Partiledaren målade upp en mycket, mycket svart bild av vården med dålig arbetsmiljö, köer till operationer och bristande patientsäkerhet.

Han pekade ut både den nuvarande regeringen och tidigare Alliansregeringar som dem som bär skulden och manade folk att rösta i valet 2018.

– Det är de som bär ansvaret. Låt oss sätta stopp för dem nästa år.

Enligt Åkesson är det etablissemanget som hycklar, skönmålar verkligheten och dessutom hånar dem som uttrycker oro.

– Men Sverigevänner: vi känner ingen skam. Vi låter oss inte tystas.

Även Donald Trump kom på tal. Åkesson sade att USA:s president och andra utländska ledare pekat ut Sverige som "ett skräckexempel" vad gäller invandring, och han ifrågasatte agerandet av övriga partiers företrädare med orden:

– Var är självkritiken? Var är ödmjukheten?

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna stärkt sin position som riksdagens tredje största parti i opinionen. I några mätningar har partiet till och med nosat på andraplatsen.

Enligt polisen lyssnade cirka 1 400 personer på Åkesson.