Inställt SM kostade gotländska skyttar 20 000 kronor

3:20 min

Tolv skyttar från Gotland åkte bom när de skulle delta i SM i fältskytte i helgen. Sent på fredagskvällen kom besked att tävlingarna var inställda.

Tävlingarna skulle hållas på Häradsfältet i Strängnäs. Men sent på fredagskvällen, när gotlänningarna redan åkt med båten, kom definitivt besked från försvaret om att fältet var upptaget, så tävlingen fick ställas in.

För de gotländska skyttarna kostade resa och uppehälle uppemot 20 000 kronor. Men det tråkigaste var att det inte blev någon tävling, berättar den gotländska skytten Leif Ingmansson.

Enligt P4 Sörmland handlar det om att "oklara rutiner kring hur ansökan skulle gå till tycks vara en anledning". Norrbottens-Kuriren skriver att "arrangören ser ut att ha kallat till tävling utan att tillståndet att nyttja försvarets skjutfält varit klart".

Det största debacle jag har varit med om inom skyttet

Nästan 300 deltagare från hela landet skulle delta i Fält-SM i gevär på Häradsfältet i Strängnäs. Bland gotlänningarna fanns i den öppna SM-klassen tvåfaldige svenske mästaren Peter Östergren, Ala-Gammelgarn, samt Håkan Petterson, Hoburgs, som brukar ligga högt i listorna. I Veteran-SM (från 55år) hoppades gotlänningarna också på allroundskytten Birger Johansson, Bara, samt på femmannalaget i veteran-klassen.

Någon officiell förklaring till de inställda tävlingarna finns inte än, men i en kommentar på Svenska skyttesportförbundets Facebooksida skriver deras kommunikatör Josefin Warg att "förbundet och sektionen förstår att många har frågor. Men sektionen vill inte på något sätt riskera att ge felaktig information. Och eftersom de inte har hundraprocentiga svar så dröjer det åtminstone några dagar, då vissa svar till exempel inte kan fås så länge det är helg. Men saken kommer naturligtvis att utredas med hög prioritet." 

- Det är fruktansvärt, bedrövligt, det största debacle som jag har varit med om inom skyttet, säger Stefan Jacobsson, som är ansvarig för SM-tävlingen till P4 Sörmland. Det är att beklaga och det får utredas, för det ska aldrig behöva upprepas något liknande.

Stefan Jacobsson förklarar i efterhand för P4 Sörmland att det bland annat handlar om att rutiner har ändrats för hur man ansöker om att få använda fältet och att förbundet inte har haft kunskap om att det krävts skriftlig ansökan.

Svenska Skyttesportförbundet skriver på skyttesport.se att de är fast beslutna att det ska hålla fält-SM 2017 och att de förstår att många är besvikna. "Vi har medlidande med alla som rest långt, men också de funktionärer som hade spikat mål hela fredagen, för att få order om att riva direkt på lördagsmorgonen."