Trelleborg

Beddingestrand kan ätas upp av havet: "Mycket har spolats bort"

3:38 min

Erosionen är ett stort problem vid vissa delar av den skånska kusten. Flera stränder riskerar att ätas upp av havet – en av dessa är Beddingestrand utanför Trelleborg.

Det är ingen hemlighet att erosionen utgör ett hot mot flera av Skånes stränder längs med kusten. Erosion innebär att havet äter upp stränderna, vilket blivit ett faktum i Ystad där man sedan 2011 tvingats fylla på sand till en kostnad på tio miljoner kronor per påfyllnad. Strandpåfyllningen har mer eller mindre räddat stranden vid Ystad Saltsjöbad.

Havet har tagit ett femtiotal meter

Exakt så illa är det ännu inte med Beddingestrand, men Beddinge strandskydds ordförande Per-Anders Bengtsson är ändå orolig. Mycket orolig.

– Havet har tagit ett femtiotal meter och man kan se att husen ligger väldigt nära vattnet just nu och man ser också att en stor del av tomterna spolats ut i havet.

Hur ser det ut nu jämfört med för 50 år sedan?

– Pratar man med de äldre personerna i Beddinge som är i 70-80-årsåldern berättar de att strandlinjen bara för 30-40 år sedan låg ett femtiotal meter längre ut. Mycket har spolats bort. Vi hade en kraftig erosion 1983 och sedan en på 2000-talet. Vid erosionen 1983 spolades en scoutstuga ner i havet och flera tomter försvann.

Om alla Skånes kommuner skulle hämta sand ute i havet i stor skala kan det bli skador i havet.

Per-Anders Bengtsson vill nu att Trelleborgs kommun ska agera, men att bara hälla på mer sand låter enklare än vad det är. Länsstyrelsens vattenstrateg i Skåne, Pär Persson, poängterar ett visst problem i frågan.

– Den bästa åtgärden är att tillföra sand, men det finns ett problem och det är att man måste hämta sanden någonstans ifrån. Det är väl lite det som vi har funderingar kring här på Länsstyrelsen att om alla Skånes kommuner skulle hämta sand ute i havet i stor skala kan det bli skador i havet. Det kan påverka bottnarna och fisklivet samtidigt som bottendjuret störs. Det finns sådana svårigheter som man måste titta närmare på. Sand är ju en begränsad resurs.

För Beddinge strandskydds ordförande Per-Anders Bengtsson är det dock en självklarhet att rädda Beddingestrand.

– Den är ju faktiskt utsedd till en av Sveriges bästa stränder. Vad vi efterlyser är att man tar fram en kustplan för att man ska kunna värdera vad vi ska göra. Vi måste komma ihåg att de här områdena är väldigt attraktiva. Ett flertal kommuner i kustnära områden har tagit fram kustplaner och det är ju ett sätt att dra nytta av de värden som finns hos kustkommunerna, men tyvärr har Trelleborg inte vidtagit några åtgärder än, men vi hoppas att det blir av.