Fler asylsökande efter slopade id-kontroller

1:41 min

Sedan id-kontrollerna för resande från Danmark togs bort i torsdags har antalet flyktingar och migranter som stoppas vid gränskontrollerna ökat kraftigt.

I torsdags slopade regeringen id-kontrollerna för resande med tåg, buss och färja från Danmark till Sverige. Kontrollerna infördes den 4 januari 2016, och syftet var att minska antalet asylsökande, eftersom bara personer med giltiga id-handlingar nu släpptes ombord.

Men det finns fortfarande gränskontroller i Skåne, och här har alltså antalet flyktingar och migranter ökat kraftigt sedan id-kontrollerna avskaffades.

Personer utan rätt att vistas i Sverige kan söka asyl vid gränskontrollerna. Tidigare i år har det rört sig om omkring fem personer i veckan.

Sedan i torsdags har totalt 24 personer släppts in vid gränskontrollerna för att registrera sin asylansökan i Sverige, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd. 

– Det handlar om personer som vi själva har upptäckt. I natt var det nio personer, säger han.

Det handlar alltså dels om en ökning av antalet personer som väljer att söka asyl vid gränsen. Betydligt fler än tidigare har också nekats inträde i Sverige.

Det handlar bland annat om personer som redan är asylsökande i ett annat EU-land, och om personer som har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut i Sverige.

Bara i helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna. Tidigare i år har antalet legat på mellan 40 och 100 i veckan. Sedan id-kontrollerna togs bort har det till stor del handlat om flyktingar som beviljats uppehållstillstånd i Danmark.

Dessa har nekats inträde efter att ha försökt resa in i Sverige utan att ta med passen från sina hemländer, enligt Michael Mattsson.

Han tror att både antalet asylsökande och antalet avvisade kommer att öka efter id-kontrollernas slopande.

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han.

Flyktingarna och migranterna har främst stoppats vid gränskontrollen i Hyllie, där tågpassagerare från Danmark kontrolleras.