Ny app för särskolan om sex och samlevnad

3:02 min

Det finns en ny app för elever som går på särskola. Appen handlar om sex och samlevnad har utvecklats tillsammans med särskolelever.

Appen heter Privatliv och är gratis. Natalie Simonsson är sexualupplysare och har varit med och gjort appen. Hon visar hur appen fungerar:

– När man öppnar den så kan man välja att antingen gå in i delen om kroppen, eller delen om känslor. Och sen finns det en del om hångel som kallas för hångelhörnan och under den finns också delen om sex, berättar Natalie Simonsson.

Appen har bilder och ljud

En röst hörs från appen: "Välkommen till hångelhörnan. I den här delen får du veta många saker om hångel. Vill båda hångla? "

– I den här delen tar vi upp just det här med ömsesidighet. Hur kan man veta att någon annan vill? Och i appen finns det också någonting som vi kallar för ljudillustrationer. Det är skådespelare som läser upp exempel på olika saker man kan säga, berättar Natalie Simonsson.

Så här säger några av rösterna i appen:

"Jag tycker om när du sitter nära mig och du får gärna hålla mig i handen, men jag vill inte kyssas med tungan."

"Vill du öva på att kyssas?"

"Jag tror inte jag vill hångla just nu, kan vi inte lyssna på musik istället? "

Särskoleelever fick testa appen

Appen är till för särskoleelever från sjuan och upp i gymnasie-särskolan och den har utvecklats tillsammans med särskoleelever som är mellan 15 och 20 år gamla.

Två av eleverna är Julia Hedenström och Kristin Kamren Lundström. De tycker båda att det är viktigt att tidigt få veta om vad som händer med kroppen i puberteten:

– För då lär barnet sig hur det är att svettas eller ha bröst eller någonting annat.

Var du förberedd när du kom in i puberteten. Visste du vad som hände med din kropp då?

– Inte riktigt.

– Jag var ganska tidig när jag gick in i puberteten så jag fick ju en chock.

Och du visste inget?

– Nej.

Det är viktigt att få veta i förväg om till exempel mens och sånt finns med i appen. Så här beskriver Julia och Kristin den färdiga appen:

– Det är en app som handlar om känslor, sex, puberteten och annat.

– De som går i särskolan ska lära sig att prata om sex utan att bli fnissiga, säger Julia Hedenström och Kristin Kamren Lundström till reportern Anna Hammarén på Utbildningsradions program "Lärarrummet" i P1.

Appen finns att ladda ned gratis från mittprivatliv.se